Rólunk a médiában

TrendFM – IP tudatos diákokat díjazott az SZTNH
Az öt legjobban kidolgozott startup tervet díjazta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az „Álmodtam egy startupot magamnak” című pályázatot a hivatal középiskolások számára írta ki azzal a céllal, hogy a diákok minél korábban találkozzanak a szellemitulajdon-védelem témakörével, és megismerjék, milyen problémát jelenthet, ha nem védetik le, amit kitaláltak.
https://trendfm.hu/cimlap/ip-tudatos-diakokat-dijazott-az-sztnh-14737

 

TrendFM – A csalók is alkalmazkodtak a pandémiához
Egyre több illegális gyógyszer, maszk és kézfertőtlenítő szer tarolja le a világ piacait.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, Pomázi Gyulát kérdezték a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről, illetve a NAV vámszakmai szakfőigazgatóját, Bakai Kristóf Péter pénzügyőrezredest.
Imre Lőrinc összeállítása az alábbi linken érhető el: https://trendfm.hu/cimlap/a-csalok-is-alkalmazkodtak-a-pandemiahoz-14682

 

M1 - Hiradó - Hamis maszkokat foglaltak le
Több millió hamis maszkot és és COVID-tesztet foglaltak le.
Tavasz végén és a nyár első felében több mint 3 és fél millió hamis maszkot, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítő folyadékot talált a NAV - ma árultak el részleteket a bő három hónappal ezelőtti akciókról. Több százezer autót, hajókat, vonatokat ellenőriztek - a csalók ugyanis gyorsan reagáltak a járványhelyzetre. És tömegével próbálták piacra dobni a rossz minőségű, olcsó, hamis termékeket.
https://www.youtube.com/watch?v=ZcWBikCI4pQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR...

 

Több millió hamis maszkot és COVID-tesztet foglaltak le Magyarországon a STOP akcióban
Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tobb-millio-hamis-maszkot-es-covid-tes...

 

Több millió hamis maszkot és COVID-tesztet foglalt le a NAV
Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP-akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
https://szegedma.hu/2020/10/tobb-millio-hamis-maszkot-es-covid-tesztet-f...

 

Megnyílt a 360 Design Budapest programsorozat kiállítása
Huszonnégy magyar és régiós dizájner mutatkozik be a 360 Design Budapest című kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Aulich utca 4-6. szám alatt.
https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/10/08/megnyilt-a-360-design-budapest...

 

Elstartolt a Budapest Design Week 2020
A Budapest Design Week idén hibrid formában jelentkezik, a mintegy 200 program egy része az online térben valósul meg, a fesztivál honlapján követhető lesz – mondta el Osvárt Judit, a rendezvény szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja a csütörtöki sajtómegnyitón Budapesten.
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/elstartolt...

 

Átadták a magyar formatervezési díjakat és a Design Management Díjat a nyitónapon
Október 1. és 11. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, amelynek programjai idén a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épülnek. Az eseménysorozat a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Az idén negyvenegy éves Magyar Formatervezési Díj a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet.
https://index.hu/belfold/2020/10/01/atadtak_a_magyar_formatervezesi_dija...

 

Nem csak terméket lehet eladni, sokat érnek a védett jogok is
Mi magyarok az innovációban jók vagyunk, viszont a piaci értékesítésben gyengébbek – mondta a Trend FM Nap Vendége című műsorában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.
https://trendfm.hu/cimlap/nem-csak-termeket-lehet-eladni-sokat-ernek-a-v...

 

Az egyetemi ötleteket is védeni kell
A Budapesti Műszaki Egyetemmel is együttműködik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az egyetem falain belül születő ötletek védelmében.
https://trendfm.hu/cimlap/az-egyetemi-otleteket-is-vedeni-kell-14582
 

Az ötletek hasznosítása a célja az SZTNH és a BME együttműködésének
A kutatási eredmények és az ötletek minél több rétű hasznosítása a célja annak az együttműködésnek, amelyet szerdán írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
https://www.innoteka.hu/hir/az_otletek_hasznositasa_a_celja_az_sztnh_es_...

 

ÉRTÉKKÉ TENNI A JÓ ÖTLETEKET
A magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy az egyetemisták felismerjék a kutatásaikban és ötleteikben rejlő vagyont – mondta a Karc FM-en a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. 
https://karcfm.hu/2020/09/ertekke-tenni-a-jo-otleteket-hangolo-2020-09-23/

 

Összefogás a szellemi tulajdon védelmében
Az oktatást és kutatást érintő stratégiai megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/osszefogas-a-szellemi-tulajdon-vedelmeben-4558238/

 

TrendFM – A Nap Vendége - Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke
https://trendfm.hu/musor?musor=7703&adas=35543&fbclid=IwAR2KP1CXXMbPc0NO-49Bys2lYyVM-EPH2PVVpDkCOmeQ3k2FBF9caJLGz0c

 

Nyolcvanmillió forintból indulhat el négy innovatív magyar startup
Nyolcvanmillió forint értékű befektetési ajánlattal lezárult a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira válaszul indított Reload Hungary Inkubációs Program, így négy magyar startup elindulását segíti az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor – közölte a Startup Campus Inkubátor.
https://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/nyolcvanmillio-forintbol-indulhat-el-negy-innovativ-magyar-startup-3076610/?fbclid=IwAR10eag96XfFRh8odB4WE_PHaDhwPaUC69gAuNjsxXj2eyNf2Z8mkmpPiwI

 

Döbbenetesen sok milliárdot költünk hamisítványokra
Elárasztanak bennünket a hamisított termékek, amelyek megvásárlásával mi is milliók tragédiájához járulunk hozzá.
https://www.noklapja.hu/fontos/2020/09/01/sokat-koltunk-hamisitvanyokra/?fbclid=IwAR10eag96XfFRh8odB4WE_PHaDhwPaUC69gAuNjsxXj2eyNf2Z8mkmpPiwI

 

NEM ELÉG FELTALÁLNI, MEG IS KELL VÉDENI
Szinte mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy egy ötletéből egyszer találmány születik, a megvalósítás első lépcsőfokáig viszont már kevesen jutnak el. Szabadalmaztatni ugyanis azt lehet, ami kézzelfoghatóan létrejött, ez pedig nem kevés pénzt és energiát emészt fel. Így aki független feltalálóként, külső segítség nélkül vág bele, kudarcra van ítélve. Utánajártunk a szabadalmaztatás procedúrájának.
https://demokrata.hu/magyarorszag/nem-eleg-feltalalni-meg-is-kell-vedeni-280764/? bclid=IwAR0AUi4GvsM8AXH2UxmR3cx64MKaGyYAFJXD5r4udM8B_zf1kghgfxUuZuQ

 

Hibrid formában valósul meg az idei Budapest Design Week
Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amit a vírushelyzethez alkalmazkodva október 1-11. között hibrid formában rendeznek meg. A klasszikus helyszínek mellett az online térben is várhatók programok a koncepció szerint.
https://hypeandhyper.com/hibrid-formaban-valosul-meg-az-idei-budapest-design-week/?fbclid=IwAR0w0sCzFnNtR7AzVnlMuXK9U7Y1CeQBrd5RGNTyQjaHA32n-vAfRaWfvrA

 

Egy felmérés szerint a fiatalok negyede gyógyszernek véli az étrend-kiegészítőket
A magyar fiatalok közel kétharmada (66,2 százalék) fogyasztott már valamilyen étrend-kiegészítőt, ugyanakkor 23,6 százalékuknak problémát jelent megkülönböztetni őket a gyógyszerektől. A felmérés szerint több mint negyedük tévesen úgy véli, ezek a szerek gyógyító hatással bírnak – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a TÁRKI idei közös kutatásából.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200824-etrend-kiegeszitok-tanulmany.html?fbclid=IwAR0egW0CQ4XlO8cbDtTDQLK5qhYR0SA0GGpkBU-hFn_wVN-AeygzacUwn1g

 

Kossuth Rádió - A Hely: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának könyvtára
"Gondolta volna, hogy a modern hűtőgépet az Einstein – Szilárd Leó párosnak köszönhetjük? Hogy a legrégebbi, ma is élő védjegy az Odolé, és mellette ott az Apentáé és a Zwacké? De itt van a golyóstoll Bíró-féle szabadalma éppúgy, mint az előző thai uralkodó királyi esőkeltő technológiája a szuper szendvicshintő módszerrel. Az ember csak kapkodja a fejét Karinthy Frigyes felfújható földgömbje vagy testvére, Karinthy Emmi cserélhető fejű harisnyájának ötletére. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Frecskay János Könyvtárában több százezer – hol zseniális, hol vicces, hol meg egyszerűen nagyszerű találmány leírását, bejegyzését őrzik a törvény megszületése, azaz 125 év óta."
https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2020/08/10/a-hely-a-szellemi-tu...

 

Nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása
Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200810-maygar-borok-oltalmazasa-vedelme....

 

Innovációban jók, piaci értékesítésben rosszak vagyunk – Pomázi Gyula a Mandinernek
A magyarok jók az újítások feltalálásában, és a rendszerváltás óta megtanultunk mindenféle terméket gyártani. Ugyanakkor mindenki a multiknak szállít be, ezért a magyar cégek nem tanulták meg, hogyan lehet saját ötletből összerakni egy saját terméket, majd azt értékesíteni a piacon – vázolja a magyar innovációt megbéklyózó állapotot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. Hogyan lesz a szellemi tulajdonból vagyoni érték? Mely szektorokban van a legtöbb szabadalom? És: milyen újítását védette le anno Karinthy Frigyes? 
https://mandiner.hu/cikk/20200724_innovacioban_jok_piaci_ertekesitesben_...

 

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
ELVESZHETNEK A MAGYAR INNOVÁCIÓK
Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig, ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A hatóság vezetője azt is elmagyarázta, hogy az új, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép sorozatgyártása miként és mikor indulhat el.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...

 

A szabadalmakra is hatással van a járvány
Az első fél év végén több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, a nemzeti védjegyek száma pedig meghaladta az 54 ezret. A bejelentési kedvet előbb felfelé húzta a járványhelyzet, majd visszaesés következett be.
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-szabadalmakra-is-hatassal-v...

 

Jelentős károkat okoz a hamisítás szerte az Európai Unióban
A tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el, a jogszerűen működő gyártókat pedig 83 milliárd euró veszteség éri – áll a Hamisítás Elleni Testület közleményében. 2013 és 17 között csaknem 700 ezer munkahely szűnt meg a nem eredeti áruk forgalmazása miatti bevételkiesés következtében. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szerint mind hatékonyabb fellépésre, mind pedig fogyasztói szemléletformálásra szükség van a hamisítás visszaszorítása érdekében.

Rádió interjú a linken.
https://trendfm.hu/cimlap/nagyon-sok-penzt-gombolnak-le-a-hamisitok-14077

 

Milliókat bukhatnak a vállalkozások, ha nem védik le, amit kitaláltak
Eddig kihasználatlan lehetőségekre hívja fel a vállalkozások figyelmét új videójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az egykor szabadalmakért felelős hivatalban ma már nem csak a találmányokat, de az új applikációkat, designt, logókat, vagy akár filmeket, zeneszámokat is le lehet védeni. A közösségi médiában megjelent trendi, fiatalos videóval az SZTNH arra szeretne rávilágítani, hogy a kis- és középvállalkozások, startupok, vagy akár egyetemisták is bevételre tehetnek szert, ha levédetik újdonságaikat.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200528-vallalkozas-szemmelitulajdonunemz...

 

Milyen digitális tartalmakat használunk? 
A Jazzy Rádióban a május 7-i Happy Hours-ben Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke fejtette ki a kutatás eredményét és jelentőségét. 
http://jazzy.hu/ajanlo/milyen-digitalis-tartalmakat-hasznalunk-happy-hou...

 

Válságinkubátort indítanak Magyarországon a startupoknak
Reload Hungary néven indít globális startup inkubációs programot a HU.B platformszervezet, amely a megváltozott körülményekre reagáló és a gazdaság újraindítását ösztönző magyar innovatív ötleteket keres. A júniusban induló, 6 hetes virtuális programra bárki jelentkezhet a világ minden tájáról, akár középiskolás kortól. A 12 tagú platform, melynek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is tagja, az innovatív vállalkozások életúját az ötlettől a nemzetközi validációig támogatja, emellett 20 millió forintos befektetést is nyújt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor jóvoltából.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200514/valsaginkubatort-inditanak-...

 

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
"Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban."
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...

 

Idén is fontos üzenete van a szellemi tulajdon világnapjának
A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) vasárnap.
"A közleményben hangsúlyozták, hogy az idei év egyik legnagyobb kihívását a szellemi tulajdon területén is a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindításának támogatása jelenti."
https://www.origo.hu/itthon/20200426-a-szellemi-tulajdon-vilagnapjanak-u...

 

Világszínvonalú teljesítményeket ismert el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) pénteken az MTI-vel.
"A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMONR Csapdacsalád újdonságaiért."
https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/27/vilagszinvonalu-teljes...

 

A versenyelőny aranyszabály: meg kell védeni, ami a miénk!
A fejlődés csakis új ötletekkel, innovatív gondolkodású emberekkel működik. A globális világban pedig óriási a verseny, a versenyelőny megszerzése mindenkinél prioritást élvez. Azonban megfelelő védelem nélkül kiszolgáltatottá válik a feltaláló a konkurenciával szemben. Miképpen óvhatjuk meg tulajdonunkat a lopás ellen, hogyan kovácsoljunk előnyt az ötleteinkből? — Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével beszélgettünk.
https://newtechnology.hu/a-versenyelony-aranyszabaly-meg-kell-vedeni-ami...

 

A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak;
pályázni április 30-ig lehet. A 2,5 millió forint összdíjazású pályázat célja, hogy minél korábban tudatosítsa a diákokban, hogy mennyire fontos vigyázni a szellemi tulajdonukra.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-kormany-azt-szeretne-hogy-a-magyar-fiatalok-a-jovo-nyertesei-legyenek-2-7826324/

 

Kalauz az árnyékos oldalhoz – Kötet jelent meg a magyarországi műtárgyhamisításról
Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában.

 
Az SZTNH új szolgáltatása is segíthet innovátor országgá válni
Az elmúlt hónapokban született döntések azt segítik, hogy Magyarország erős innovátor országgá váljon - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára kedden a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) tartott közös sajtótájékoztatón, Budapesten.
MTI
A szakterületi témakutatás szolgáltatás indításával segítséget adnak annak eldöntéséhez, hogy az adott témát milyen irányban érdemes fejleszteni.
Az SZTNH újabb szolgáltatását a beérkezett igények alapján indították az év elején, az eddigi visszajelzések kedvezőek. Az elnök kiemelte, érdemes megnézniük a kutató-fejlesztő, innovációt végzőknek, a kkv-knak, hogy a témáról, amelyet fejleszteni, kutatni szeretnének, milyen nemzetközi eredmények, adatok, publikációk vannak. A szolgáltatással abban is segítenek, hogy az érintettek megtalálják az újdonságot a kutatási, fejlesztési területükön.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200218-magyarorszag-eros-innovator-orsza...

 

Visszaszorulóban a hazai kalózkodás
Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan. Az adatok szerint hazánkban a filmek és a zene esetében 30-30 százalékkal szorult vissza a kalózkodás – tájékoztatott Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.
https://www.origo.hu/techbazis/20200131-magyarorszag-kalozkodas-illegalis-letoltes.html

 

Minden tagállamra kiterjedő felmérést végzett 2017 és 2018-ban az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
A kreatív iparban megjelenő új üzleti modelleknek is köszönhető, hogy nem csak Magyarországon, de Európában is csökken a jogtalanul letöltött online tartalmak száma. Az M5 Híradónak adott interjújában erről is beszélt Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.
https://mediaklikk.hu/kulturalis-hirado-videok/video/2020/02/03/minden-tagallamra-kiterjedo-felmerest-vegzett-2017-es-2018-ban-az-europai-unio-szellemi-tulajdoni-hivatala

 

Interjú a Klasszik Reggeliben
Szellemi tulajdon, szerzői jog, szabadalmak, védjegyek és minden, ami egy reggeli műsorba belefér. Németh Gábor, az SZTNH innovációs és jogi elnökhelyettese a Klasszik Rádió „Klasszik Reggeli” című műsorában adott interjút.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/klasszik-reggeli-2020.01.21.-nemet-gabor-szellemi-tulajdon/