Szellemi tulajdoni viták alternatív (peren kívüli) rendezése a WIPO szolgáltatásain keresztül

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ (WIPO Arbitration and Mediation Center) együttműködik az alternatív vitarendezési (ADR) lehetőségek, így a mediáció és a választottbíráskodás alkalmazásának népszerűsítésében a magyarországi szellemi tulajdoni viták esetében.

A WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ alternatív vitarendezési szolgáltatásait a világ minden tájáról rendszeresen veszik igénybe multinacionális vállalatok, kis-és közepes vállalkozások (kkv-k), induló vállalkozások (start-up-ok), kutatás-fejlesztési központok, valamint egyetemek és feltalálók.

A WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ

A WIPO Központ – amelynek a svájci Genfben és Szingapúrban vannak irodái – egy semleges, nemzetközi, közhasznú vitarendezési szolgáltató központ, amely a szellemi tulajdoni és technológiai érintettségű kereskedelmi jogvitákra szakosodott.

A WIPO Központ aktívan segíti a feleket abban, hogy vitáikat alávessék a WIPO alternatív vitarendezési eljárásainak. Ennek körében segítséget nyújt

  • a megfelelő mediátor, választottbíró(k) vagy szakértő kiválasztásában a WIPO Központ adatbázisából vagy más névjegyzékből,
  • a közvetítő díjának meghatározásában; valamint
  • gondoskodik a kapcsolattartásról és
  • a költségek adminisztrációjáról.

A WIPO Központ emellett támogató szolgáltatásokat is nyújt (beleértve a megbeszélésekre vagy tárgyalásra alkalmas helyiségek biztosítását), bárhol is szeretnék a felek az ügyüket rendezni. Az eljárás optimális hatékonysága érdekében a felekkel és a közvetítőkkel a WIPO Központ mindvégig kapcsolatot tart.

Az egyezségek aránya

A WIPO alternatív vitarendezési eljárásait úgy szervezik, hogy ösztönözzék az egyezség létrejöttét. A WIPO Központ által szervezett mediációk 70%-a a felek egyezségével fejeződik be. Sőt, a WIPO Központ által kezelt választottbíráskodási ügyek mintegy 40%-ában is egyezségre jutnak a felek a formális döntést megelőzően.

Egyoldalú kérelem mediációs lehetőségre

A WIPO Központot rendszeresen keresik meg olyan viták tekintetében, ahol az egyik fél mediációra irányuló kérelmet terjeszt elő, azonban nincs mediációs megállapodás a felek között – így például szellemi tulajdoni bitorlási vagy bíróság előtt függőben levő ügyekben. A WIPO mediációs szabályai értelmében bármely fél egyoldalú kérelmet nyújthat be mediációra a WIPO Központhoz. A WIPO Központ ezután segítséget nyújthat a feleknek és ennek körében kérelemre megnevezhet egy semleges harmadik felet közvetítőként.

Források

 

Kapcsolat

WIPO Arbitration and Mediation Center
34, chemin des Colombettes
P.O. Box 18
1211 Geneva 20
Switzerland
Tel.: +41 338 8247 vagy 0800 888 549
Fax: +4122 740 3700 vagy 0800 888 550
Általános felvilágosítás: arbiter [961] mail [169] wipo [961] int