2008

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj 2008-ban

Dr. Kalaus György
az MTA doktora, kutatóprofesszor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkaloidkémiai Kutatócsoportjának vezetője, az immár három évtizede forgalomban lévő gyógyszer, a kiemelkedő terápiás és gazdasági sikereket elért Cavinton hatóanyagának kidolgozásában, és számos más, a gyógyszerkémia területén széles körben hasznosított, a nemzetközi megmérettetés próbáját is kiálló, szabadalmi oltalommal védett találmány kifejlesztésében játszott meghatározó munkásságáért.

Dr. Marosi György
az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémiai Technológia tanszék professzora, igen magas színvonalú, egyetemi oktatói munkássága mellett a gyógyszeripar számára végzett fejlesztői munkásságáért, új technológiák kidolgozásában meghatározó részvételéért, az égéstárolt polimer kompozitok valamint a nanomedicinában elért újszerű technológiai megoldásaiban elért, számos szabadalomban is testet öltött feltalálói tevékenységéért.

Dr. Reményi Károly
az MTA rendes tagja, a Hibrid-fluidizációs tüzelési rendszer című, társszerzőkkel megvalósított szabadalmáért. Az eljárás jelentősége, hogy a szabadalomban leírt eljárással a tüzelés stabilitása, károsanyag-kibocsátása, a tüzelőanyag minőségváltozásából adódó tüzelési problémák megoldhatók, illetve lényegesen mérsékelhetők. A találmány hozzájárult az energiatermelés egyik jelentős szektorában a kutatás-fejlesztési tevékenység hatékonyság-növeléséhez, a létrehozott innovációs potenciál kihasználásához.