Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala új irattárát

Átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) új irattárát hétfőn Budapesten, az 1000 négyzetméteres raktárépület korszerű körülményeket biztosít a hivatal által őrzött, oltalmakkal kapcsolatos dokumentumoknak.

Az átadón Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: az új irattár méltó körülmények között őrzi a magyar találmányok dokumentumait a legelső védjegybejegyzésektől a legújabb szabadalmak iratanyagáig.

A raktárban csaknem 300 ezer iratot őriznek, ami közel 5 ezer folyóméter hosszú; az itteni iratanyagok nem mozdulnak az épületen kívül, és minden dokumentumot elektronikus formában továbbítanak az igénylőknek - emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Bódis József úgy fogalmazott: Magyarország gazdag szellemi termékekben, a magyar Nobel-díjasok eredményei mellett számos kiemelkedő tudományos és innovációs teljesítmény született. Kitért arra, hogy a digitalizáció korában megváltozott az irattár jelentése, de továbbra is komoly szellemi, tudásmegőrző és jogi jelentősége van. Mint mondta, az új irattár létrehozása jelzi a szellemi értékek megbecsülését, egyben mutatja a jövőbe vezető utat. Fontos feladata, hogy a korábbi és a mai generációk által felhalmozott tudást biztonságos körülmények között őrizze és adja át az utókornak - emelte ki az államtitkár.

Pomázi Gyula elmondta: az iratokat korábban széttagolva, több helyen, nem túl ideális körülmények között tudták tárolni. Ezeket a problémákat oldja meg a Soroksári úti raktár, ami megfelel a Magyar Nemzeti Levéltár állományvédelmi ajánlásának, védett a külső fénytől, tartható a megfelelő páratartalom és hőmérséklet, elkülönülnek a publikus és nem publikus iratok, és a digitalizáció is egyszerűen megoldott.

Az SZTNH elnöke kiemelte, hogy az elmúlt két évben a hivatal egyre több szolgáltatása került át az online térbe, az elektronikus úton benyújtott dokumentumok aránya 54 százalékra emelkedett.

A hivatal kiemelt célja továbbra is a hazai feltalálók, kutató-fejlesztők és innovátorok segítése, hogy találmányaikból a védett szellemi tulajdon eszköztárával gazdasági értéket hozhassanak létre - hangsúlyozta Pomázi Gyula.

Forrás: MTI

2022/04/11