2019

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj 2019-ben

 

A 2019. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium döntése alapján Akadémiai—Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült:

 

Dr. Vida Gyula, PhD az MTA ATK MGI tudományos osztályvezetője, gabonanemesítő
a klímaváltozás és a népesség növekedése szempontjából kiemelt jelentőségű durumbúza- nemesítésben és búza rezisztencianemesítésben elért eredményeinek elismeréseként.
 

Dr. Hebling János, az MTA doktora, PTE Természettudományi Kar Fizikai Intézetének egyetemi tanára, az MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport vezetője
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, számos szabadalomban testet öltött, az extrém terahertzes lézerimpulzusok létrehozására és alkalmazásukra vonatkozó munkásságáért.

 

Dr. Nagy Tibor, a kémiai tudományok kandidátusa
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, a legkülönfélébb tömítő-, membránszerkezetek, és ezekhez kapcsolódó eszközök kifejlesztésében elért és széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként.
 

Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetője, az MTA levelező tagja
a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányuló kutatási területeken nemzetközi szinten kiemelkedő, számos szabadalomban testet öltött, széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként.