2011

Millenniumi Díj 2011

MTA KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETE
77 ELEKTRONIKA KFT.
LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM
TYPOTEX ELEKTRONIKUS KÖNYVKIADÓ
 

MTA KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETE

Az intézetet 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy egy átfogó tudományterület, az orvosbiológia terén folytasson magas színvonalú kutatómunkát. Ma az egyetlen, kizárólag orvostudományi kutatást folytató intézmény Magyarországon. Az utóbbi 15 évben Magyarország idegtudományi központjává fejlődött, és napjainkban a világ legjelentősebb ilyen kutatóintézetei között tartják számon. Ezt az is jelzi, hogy 2000-ben az Európai Bizottság független szakértőinek döntése alapján elnyerte a "Center of Excellence" címet.

A KOKI tevékenységének középpontjában az idegtudományi alapkutatások állnak, így az idegingerület-átvitel, a tanulás és emlékezés, a viselkedés, az öregedéssel összefüggő, illetve az epilepsziás agyi károsodások, valamint a hormonkiválasztás központi és környéki idegrendszeri szabályozásának kutatása. A kutatócsoportok multidiszciplináris megközelítési módot alkalmaznak, a hagyományos, megalapozott és bevált módszereket ötvözik a legújabb eljárásokkal.

Az intézet kutatóinak átlagéletkora 38 év. A vezető kutatók - közöttük négy akadémikus - többsége a Magyarországon másfél évszázados hagyománnyal rendelkező idegtudomány legrangosabb iskoláiból került ki, együtt dolgoztak Szentágothai Jánossal, illetve Issekutz Bélával.

Az gyógyszeripari szférával meglévő sokrétű kapcsolat lehetővé teszi a fejlesztő fázisba átvihető alapkutatási eredményeik közvetlen felhasználását.
Az intézet évente közel száz - tudományos szakértők által bírált és jóváhagyott - publikációval képviselteti magát a vezető nemzetközi folyóiratokban. A KOKI vezető kutatói között van a világ legidézettebb kutatói között számon tartott ("highly cited") kutató, Freund Tamás, illetve "citation classic"-ot, azaz kiemelkedően magas idézettségű dolgozatot publikáló tudós, Vizi E. Szilveszter. Számos fiatal kutató publikált már első szerzőként a vezető tudományos folyóiratokban. Tevékenységük számos szabadalmi bejelentésben is testet öltött.

 

77 ELEKTRONIKA KFT.

A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten és hamarosan jól működő, elismert magánvállalat lett. Folyamatos növekedésének záloga az innovációra és a fejlesztésre építő cégfilozófia. A vállalat két fő területe az orvosi diagnosztika és a telekommunikáció.

Az orvosi elektronika területén vércukormérő és laboratóriumi mintákat elemző fotométereket, valamint ezek reagens anyagait gyártja. Vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon, ugyanakkor számos termékét forgalmazza avilág 72 országában. A vadonatúj technológia sikerrel mutatkozott be több kontinens egészségügyi intézményeiben, és a közel 35 ezer eurós laboratóriumi nagykészülékből csak Kína 120 darabot vásárolt az elmúlt évben.

A vállalat másik fő ága a távközlési berendezések fejlesztése és gyártása. A telekommunikációs ágazat az elérési hálózatra összpontosít, olyan termékekkel, mint az elmúlt évtizedben világszerte nagy sikernek örvendő vonalsokszorozó rendszerek. A vállalat rugalmasságának köszönhetően a szolgáltatók nagy megelégedéssel használják a berendezéseket Európa, Észak-Afrika, a Közel- és Távol-Kelet, Ázsia sok országában.

A 77 Elektronika Kft. fő erősségei a dinamikus fiatalokból álló, elkötelezett kutató és fejlesztő gárda, a rugalmasság, a piaci követelményekhez való alkalmazkodás, fejlesztés-orientált gyártás, gazdaságos technikai megoldások.

A budapesti vállalat a gazdasági válság ellenére is 800 millió forinttal, 9,3 milliárdra növelte árbevételét az elmúlt évben. Az idei árbevétele meghaladhatja a 10 milliárd forintot. A társaság tovább bővíti meglévő fejlesztőcsapatát, tudatosan alkalmazza a termékfejlesztés legújabb filozófiáit. Az átfogó "design thinking" vezetési szemlélet mellett különösen sokat, az éves árbevétel 8-9 százalékát áldozza fejlesztésre a cég.

 

LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM

Az alapítók és a művészképzés mestereinek gazdag öröksége formálta a Zeneakadémia hagyományait. Elsődleges küldetése ma is olyan alkotó- és előadóművészek, s egyben tanárok képzése, akik az egyetemes és nemzeti kultúra, ezen belül elsősorban a zeneművészet értékeinek birtokában széleskörű, korszerű zenei képzettségük, magas fokú mesterségbeli tudásuk alapján alkalmasak a hazai és a nemzetközi zenei életben az előadóművészi, az alkotói és a zenetudományi tevékenységre, az iskolai zenei nevelésre és az egyházzene művelésére.

A Zenészeti Lapok 1875. október 17-i számában jelent meg az első felvételi közlemény az országos Magyar Királyi Zene-Akadémia 1875-76-os tanévre szóló tanfolyamára. A felvételi vizsgák elhúzódása miatt a megnyitóra november 14-én került sor. A Zene-Akadémia 5 tanárral és 38 növendékkel kezdte meg működését a Hal tér 4. számú ház 2. emeletén. Maga Liszt 1876. február 15-én érkezett Pestre, és március 2-án kezdte meg a tanítást.

A Zeneakadémia 1925-ben érte meg fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból az intézet kezdeményezésére Liszt Ferenc nevét vette fel, és ugyanekkor Liszt-múzeumot is alapítottak az épületben.

Ez az egyetlen zeneakadémia a világon, amely úgy viseli Liszt Ferenc nevét, hogy az alapító is maga Liszt volt. A nagy múltú intézmény egyben Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneakadémiája. Bartóké, aki jelenlétével generációknak adott mértéket és mintát, és Kodályé, aki a nevét viselő világhírű zenepedagógiai módszert - híressé vált növendékeivel együtt - itt, a Liszt Ferenc Zenekadémián fejlesztette ki.

Itt működik Magyarország legrégebbi jazz tanszéke csakúgy, mint a fiatal Népzene Tanszék, amely Bartók és Kodály nyomába eredve a Kárpát-medence kimeríthetetlen folklór-világát kívánja feltérképezni és megtanítani mindazoknak, akik előadóművészként a népzene újraélesztését tűzték ki célul.

Az akadémia doktori iskolája 1995-ben indult a zenetudományi tanszakon végzett hallgatók számára, majd néhány évvel később az egyházzene, a zeneszerzés és több hangszeres tanszakon a DLA fokozat megszerzése lehetőségével.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet kisugárzása, gyűjteményei, kortárs kezdeményezései és szellemi aurája kívételes kulturális jelenséggé, világszerte megbecsült alkotóműhellyé tették.

 

TYPOTEX ELEKTRONIKUS KÖNYVKIADÓ

A kiadót 1989-ben alapították, elsősorban szakkönyvek, természettudományos könyvek kiadására, különös tekintettel a felsőoktatásra és a tehetséggondozásra.

Elektronikus könyveik kezdetben általában a nyomtatásban megjelent művek elektronikus változatai voltak, de például az Oxford Biológia, Kémia, Matematika, Fizika kislexikonokat már csak elektronikusan kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy a magyar matematikai és természet­tudományos szakkifejezések autentikus forrásból mindenki számára  hozzáférhetővé váljanak.
Kétnyelvű antológiák sokdimenziós együttese a Bábel Web Antológia, amely az európai irodalmak jelentős klasszikus, modern és kortárs műveinek részleteit mutatja be eredetiben és más európai nyelvre való fordításban. Az alapgondolat folytatásaként született meg a Hungarian VisitCarD (a magyar irodalom 22 nyelvű antológiája), vagy a Visegrad Magic Cube, mely a visegrádi országok irodalmából adott ízelítőt, kezdetben angol és német nyelven.

A kiadó a kezdetekhez képest az utóbbi években sokkal tágabb profilt képvisel. Az egyik izgalmas publikációs területük például a kognitív pszichológia, amely sok tudományterületet lefedő, merész irányzatú határterületként pszichológiát, informatikát, biológiát kapcsol össze. Kínálatukban megtalálható az információs társadalom témaköre éppúgy, mint a zeneesztétika friss irodalma.

A Typotex Kiadónak immár természetes közegévé vált az Internet. Közel évtizede minden könyvük elérhető e-book formában is, a papírváltozatnál olcsóbban, akár fejezetenként is. Az internet adta körülmények ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a szerző rugalmasan kezelje a szöveget, vagyis - igény szerint - megjelenés után is módosíthassa, bővíthesse, kiegészíthesse új bibliográfiai jegyzetekkel, hivatkozásokkal.

E karakteres, igényes könyvkiadó évente negyven újdonsággal és mintegy húsz utánnyomással jelentkezik; fele-fele arányban kiváló hazai, illetve tekintélyes külföldi szerzők műveit adják ki. A Typotex további érdeme a szerzői jogvédelem tiszteletével kínált, újszerű terjesztési politika kimunkálása.