Elnöki köszöntő

 

Köszöntöm Önt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján!

Hivatalunk immáron több mint 125 éve, 1896. március 1-jén jött létre Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal néven. Az évszázados hagyomány kötelez minket arra, hogy megőrizzük az elődeink munkája által megalapozott bizalmat. Mint a legrégebb óta innovációval foglalkozó hivatal nap, mint nap azon dolgozunk kiváló szakembereinkkel, hogy ügyfélbarát hatóságként szolgáljuk a magyar gazdaság és társadalom igényeit.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sokrétű tevékenysége hűen leképezi azt a komplexitást, amellyel az iparjogvédelem és a szerzői jog intézményrendszere elismeri a szellemi alkotómunka eredményét. A magánszemélyek, intézmények és a vállalkozások nyilvántartásba vetethetik és megvédhetik a másolástól alkotásaikat és az innovációikat: a találmányokra szabadalom, a cég- és márkanevekre, logókra, szlogenekre védjegyoltalom, a designra formatervezésiminta-oltalom szerezhető. Az egyébként nyilvántartásba vétel nélkül keletkező szerzői jogi védelem kapcsán is számos szolgáltatással állunk az ügyfelek rendelkezésére, többek között az önkéntes műnyilvántartás lehetőségével. Digitális hivatalként törekszünk arra, hogy ügyfeleink minél szélesebb körben és minél gyorsabban igénybe tudják venni szolgáltatásainkat, amelyek éppen ezért online formában is elérhetők.

A hatósági feladatok ellátásán túl kiemelt figyelmet fordítunk a tájékoztatásra is: a mindenkinek informálódási lehetőséget nyújtó nyilvántartások mellett oktatással-képzéssel, ügyfélszolgálati és könyvtári szolgáltatásokkal törekszünk arra, hogy az ügyfelek igényeit minél teljesebben ki tudjuk elégíteni.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felelős a kormányzaton belül valamennyi szellemi tulajdon védelmével összefüggő kérdésért, valamint képviseli Magyarországot a regionális és nemzetközi szervezetekben. Részt vesz az Európai Uniós tagságból fakadó kötelezettségek ellátásában, valamint aktív szerepet tölt be a bilaterális szellemitulajdon-védelmi együttműködésekben is.

Mindent megteszünk a gazdaság, a tudomány és a kultúra szellemi értékeinek oltalmáért, a szellemi tulajdon védelméért és ügyfeleink magas szintű tájékoztatásáért.

Kérem, forduljon hozzánk bizalommal!

Farkas Szabolcs
elnök