Hogyan kutassunk?

Hogyan kutassunk védjegyeket és földrajzi árujelzőket?

 

Támogatott kutatás

A védjegy és a földrajzi árujelző kutatása speciális szakértelmet és gyakorlatot igénylő tevékenység, ezért célszerű személyesen felkeresni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ügyfélszolgálatát, ahol a kutatás szakreferenseink segítségével és útmutatásával végezhető el.

 

Önálló kutatás

Az Interneten számos adatbázis áll rendelkezésre, ezek igénybevétele általában meggyorsítja a tájékozódást. A kutatás során érdemes használni a védjegyek ábrás elemeinek nemzetközi osztályozására szolgáló Bécsi Osztályozást és a védjegyeket hordozó áruk és szolgáltatások nemzetközi osztályozási rendszerét, a Nizzai Osztályozást. Amennyiben a kutatás nem eredményez megfelelő dokumentumot az adatbázisokban, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyenek nem is léteznek.

 

1. A Magyarországon érvényes védjegyek kutatása

Az e-kutatás adatbázis az SZTNH bárki által hozzáférhető adatbázisa, amely lehetővé teszi a Hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő részletes tájékozódást.

Az adatbázis valamennyi oltalmi formát magába foglaló keresést tesz lehetővé az Egyszerű keresés felületen - e szolgáltatás segítségével például feltérképezhetjük egy intézmény teljes iparjogvédelmi portfólióját.

Az Összetett keresésen belül kiválasztva a "Védjegyoltalom" vagy a "Földrajzi árujelzők oltalma" menüpontokat lehetőség nyílik komplex keresőkérdések összeállításával a releváns védjegyek, védjegybejelentések illetve földrajzi árujelzők célzott leválogatására.

Fontos figyelmeztetés:
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nem vállal jogi felelősséget sem az adatbázisban - a gondos ellenőrzés ellenére - esetlegesen előforduló hibákért, sem az adatok felhasználásának jogkövetkezményeiért. Joghatással járó esetben az adatokat célszerű a Hivatalnál vezetett közhitelű nyilvántartásban ellenőrizni.

 

2. A külföldi védjegyek kutatása