Bejelentési útmutató és videós segédletek

BEJELENTÉSI ÚTMUTATÓ

Formatervezésiminta-oltalmat kaphat bármely ipari vagy kézműipari árucikk egészének vagy részének új és egyéni jellegű megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének a külső jellegzetességei – különösen a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve a felhasznált anyagok jellegzetességei – eredményeznek. Magyarországon ez az oltalom az SZTNH-nál kérelmezhető, betartva az alábbi útmutatóban is részletezett szabályokat.

Az útmutató célja, hogy segítse a bejelentőket a szabályszerű beadványok elkészítésében, gyakorlati példákon és ábrákon keresztül, a gyors és zökkenőmentes eljárás érdekében.

Az útmutató tartalmazza a beadványok alaki előírásait, példákkal szemlélteti a helyes ábrázolás kritériumait, emellett áttekintést nyújt a formatervezésiminta-oltalmi eljárás menetéről.

Az útmutató választ ad többek között az alábbi kérdésekre:

  • Hogyan lehet a formatervezési minta alternatív állapotait ábrázolni?
  • Milyen egy szabályos vizuális lemondó nyilatkozat?
  • Mire szolgál a változtató nyilatkozat és hogyan kell megfogalmazni?

 

 

Az útmutató az alábbi pdf formátumokban érhető el: Egyoldalas», illetve Könyv változat»

 

VIDEÓS SEGÉDLETEK

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalával szoros együttműködésben elkészítette az alábbi formatervezésiminta-oltalmi videósorozatot.

A formatervezésiminta-oltalmi bejelentések benyújtásának megkönnyítésére szolgáló magyar nyelvű videós segédlet amellett, hogy hasznos támpont a bejelentés összeállítása során, segítséget nyújt a bejelentési eljárás folyamatának megismerésében, illetve választ ad az eljárással kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdésekre.

Amennyiben arra kíváncsi, hogy miként védheti formatervezési mintáját, tekintse meg a formatervezésiminta-oltalmi bejelentésekhez készített videónkat a képre kattintva vagy az alábbi internetes címen: https://www.youtube.com/watch?v=XwMd4mk5cGs&feature=youtu.be  A felvétel elkészítésében Németh Zsófia működött közre.

 

A formatervezésiminta-oltalmi bejelentések benyújtása és a lajstromozási eljárás

 

 

Az ECP3 projekt keretében megalkotott, a formatervezési mintaoltalom megsemmisítésére vonatkozó animációs videó pedig választ ad többek között az alábbi kérdésekre:

  • Mik lehetnek a formatervezési mintaoltalom megsemmisítésének legfőbb okai?
  • Hogyan kérheti a formatervezési mintaoltalom megsemmisítését?
  • Hogyan zajlik a megsemmisítési eljárás?

A magyar nyelvű felvétel elkészítésében az SZTNH Mintaoltalmi Osztályának munkatársa, Nagy Dorottya Flóra működött közre.

A videó megtekinthető a képre kattintva vagy az alábbi internetes címen:  https://www.youtube.com/watch?v=Uizz4IW8b6E&feature=youtu.be

 

A formatervezésiminta-oltalom megsemmisítése