A nemzeti engedélyezési eljárás folyamata

A formatervezési mintaoltalom megadására irányuló eljárás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) benyújtott bejelentéssel indul meg.

Lehetőség van egy bejelentésben több minta oltalmát is kérni, feltéve, hogy a minták szerinti termékek a nemzetközi osztályozás azonos osztályába tartoznak. A mintaoltalmi bejelentésben továbbá olyan minták csoportjára is igényelhető oltalom, amelyeket a termékek díszítésének a tájékozott használóra tett összbenyomást befolyásoló közös külső jellegzetességei kapcsolnak össze.

A formatervezési mintaoltalmi bejelentés (a bejelentési kérelem és mellékletei) benyújtható személyesen a SZTNH épületében lévő iktató helyiségben, vagy postai úton is továbbítható. 

A bejelentési kérelem az SZTNH honlapjáról ingyenesen letölthető űrlap kitöltésével is elkészíthető.

Ezeken túl lehetőség van a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elektronikus ügyintézési rendszerén vagy a kormányzati portálon keresztül elektronikus úton bejelentést tenni.
Elektronikus úton beadvány kizárólag az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának e célra rendszeresített, díjtalanul elérhető űrlapja használatával tehető.