Nemzetközi védjegybejelentés

Nemzetközi védjegybejelentés

A nemzetközi védjegybejelentés előnyei:

  • Egyetlen bejelentéssel a Madridi Megállapodás és a Madridi Jegyzőkönyv a (továbbiakban : Megállapodás ill. Jegyzőkönyv) bármely tagországában igényelhető oltalom.
  • A Nemzetközi Iroda útján lajstromozott védjegy azonos jogokat biztosít a jogosult számára a megjelölt országban, mintha az oltalmat közvetlen bejelentéssel (ún. nemzeti úton) szerezték volna meg. Megjelölt ország az az ország, amelyben a bejelentés napján a Megállapodás és/vagy a Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi bejelentést lehet tenni.
  • A bejelentésnek a Nemzetközi Iroda útján való meghirdetéséig külföldi képviselőt nem kötelező igénybe venni. Ez költségmegtakarítást eredményez.
  • A bejelentés egyéni díja alacsonyabb, mint az adott államban tehető nemzeti védjegybejelentés díja.A díjak egyetlen devizában, svájci frankban fizetendők. A bejelentési díj a Megállapodás esetén valamennyi államra egységes, míg a Jegyzőkönyv esetén az egyes tagállamok ún. egyéni díjat köthetnek ki, amelynek azonban a nemzeti védjegybejelentési díjhoz képest kedvezőnek kell lennie.
  • A bejelentés nyelve egységes (francia vagy angol).
  • A lajstromozást követően valamennyi változás feljegyzése illetve a megújítás a Nemzetközi Irodánál kérhető.

Nemzetközi védjegybejelentés a bejelentő saját nemzeti hivatala útján tehető a Szellemi Tulajdon Világszervezete Nemzetközi Irodájánál. A bejelentést kizárólag a nemzeti hivatal, Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) továbbíthatja a Nemzetközi Irodához. A magyar védjegybejelentés és/vagy lajtromozás adatait a Nemzetközi Iroda számára a Hivatal igazolja hitelesen, a védjegybejelentés nyelvén.