Nyilvános konzultáció a használati minták oltalmáról szóló törvényi szabályozás felülvizsgálatáról

A használati minták oltalma, mint a találmányoknál egyszerűbb műszaki fejlesztések gyors és költséghatékony iparjogvédelmi oltalmi formája fontos szerepet tölt be a nemzeti vállalkozásfejlesztésben és gazdaságélénkítésben. Az oltalmat szinte kizárólag hazai bejelentők veszik igénybe, akik a kevéssé formalizált eljárásnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen juthatnak belföldi kizárólagos joghoz, amellyel biztosítható a fejlesztési ráfordítások megtérülése.

A használatiminta-oltalmat ismerő tagállamokban betöltött fontos szerepe ellenére ez az oltalmi forma nem tárgya az Európai Unióban megvalósuló jogi harmonizációnak. Ez nagy szabályozási mozgásteret, és így kedvező feltételeket kínál a mintaoltalom gazdaságfejlesztő potenciáljának a magyar bejelentők érdekeinek leginkább megfelelő módon történő kibontakoztatásához.

A szellemi tulajdon védelmére 2013-ban elfogadott nemzeti stratégia, a Jedlik-terv minderre tekintettel a belföldi iparjogvédelmi oltalomszerzés esélyeinek javítása érdekében stratégiai célként határozza meg a használatiminta-oltalmi rendszer továbbfejlesztési lehetőségeinek feltérképezését és az ügyfelek igényeinek megfelelő finomhangolását.

Ennek mihamarabbi megvalósítása érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala azzal a kéréssel fordul ügyfeleihez, hogy az itt elérhető és letölthető kérdőív kitöltésével szíveskedjen segíteni a használatiminta-oltalommal kapcsolatos felhasználói igények megismerését.

Kérjük, hogy a kitöltött kérdőívet 2016. január 15. napjáig elektronikus úton küldje meg a hasznalatiminta [169] hipo [961] gov [961] hu címre.

2015/11/17