Megjelent az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle júniusi száma

Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle júniusi száma Mezei Péter tanulmányával kezdődik: NFT-k a szerzői jog világában. A blokklánc-technológiára épülő NFT-k (non-fungible token – nem helyettesíthető token) csupán néhány éve ismertek az online piactereken, ezalatt multimilliárd dolláros üzletté váltak, és hatalmas médiafigyelmet kaptak. A tanulmány áttekinti az NFT-k által keltett szerzői jogi kihívásokat, kitérve az üzleti és társadalmi hatásokra.

Lengyel Emese dolgozata a szakirodalomban feldolgozatlan témakörrel foglalkozik: a Magyar Színpadi Szerzők Egyesülete megalakulásával és működésének első szakaszával (1904-1919), amely a magyar szerzői érdekvédelem szinte ismeretlen, és eddig kevés hangsúlyt kapott szegmense.

Kiss Zoltán Károly és Kiss Dóra Bernadett tanulmánya az iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotások jogi védelmével és párhuzamos oltalmazhatóságával foglalkozik. Az alkotások fogalmi elemzése után a szerzők vizsgálják szerzői jogi védelmüket, a párhuzamos oltalom keretében szerzői jogi és formatervezésiminta-oltalmi, valamint védjegy- és formatervezésiminta-oltalmi védelmüket.

Palágyi Tivadar nemzetközi iparjogvédelmi hírei után a Szerzői Jogi Szakértő Testület egy szakvéleménye és a könyv- és folyóiratszemle következik.

A júniusi szám az alábbi oldalon érhető el: https://www.sztnh.gov.hu/hu/szerzoi-jogi-szemle/szemle-2022-3

2022/06/13