CP14 – A közrendbe vagy a közerkölcsbe ütköző védjegyek

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2024. április 19-én közzétette a közrendbe vagy a közerkölcsbe ütköző védjegyekről szóló közös gyakorlatot.

A CP14 közös gyakorlat célja olyan ajánlások megfogalmazása, amelyek iránymutatásként szolgálhatnak annak biztosításához, hogy a különböző tagállami szellemi tulajdoni hivatalok hasonló és kiszámítható módon vizsgálják azokat az eseteket, amikor egy adott megjelölés, illetve védjegy közrendbe vagy közerkölcsbe való ütközése felmerül.

A közös közlemény implementációjára Magyarországon 2024. július 1. napjával kerül sor, a közleményben foglalt megállapítások az implementáció időpontjában folyamatban lévő, valamint az azt követően induló védjegyeljárásokban egyaránt alkalmazandók.

A közrendbe vagy a közerkölcsbe ütköző védjegyekkel kapcsolatos közös gyakorlatról szóló közös közlemény végleges szövege itt érhető el, az EUIPO hivatalos weboldalán pedig a CP14 számú közös gyakorlattal kapcsolatos legfontosabb információk a következő link alatt találhatók: https://www.tmdn.org/publicwebsite/#/practices/2547782.

2024/04/19