Ajánló a júniusi számhoz

Az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle júniusi számában dr. Békés Gergely nyitó tanulmánya az előadóművészek jogi státuszát vizsgálja a nemzetközi szerződések, a közösségi jog és az EU-tagállamok, illetve Magyarország jogrendszere szempontjából. A védelem feltételeit elemzi az előadás tárgya, a közönséggel való kommunikáció, az előadások személyes jellege figyelembevételével, valamint kitér a védelem során nem értékelt, illetve a védelmet befolyásoló szempontokra is. Külön érdekesség a határterületek (mint pl. a színházi rendezés, a statiszták, az improvizatív műfajok, a reality műsorok, a hírolvasók, a műsorvezetők, a kaszkadőrök, a paródia műfaja, a modellek, a sportolók) minősítése.

Dr. Tószegi Zsuzsanna egy Magyarországon is alig-alig ismert feltalálóról ír, Wodetzky Lajosról, aki a 19. sz. közepén feltalálta a mozdony elé szerelhető hóekét. Találmányára szabadalmat is kapott, ám a gyakorlati megvalósítás során nem volt sikeres. A szerző megismertet Wodetzky életútjával és a szabadalom utóéletével.

A számot Palágyi Tivadar nemzetközi kitekintője, a Szerzői Jogi Szakértő Testület négy szakvéleménye, valamint Osman Péter és Palágyi Tivadar könyv-, illetve folyóiratszemléje zárja.

A júniusi teljes szám elérhető a gyűjtőoldalról vagy közvetlenül ide kattintva»

2021/06/14