"Zsolnay 180"

Zsolnay Vilmos születésének 180. évfordulója alkalmából a "legnagyobb magyar fazekas" tevékenységét bemutató kiállítás nyílt a Magyar Szabadalmi Hivatalban.A kiállítás fókuszában a "munkásművész" életútjának, pályájának bemutatása, többek között a pirogránit burkolóanyag és az eozinmázas technológia kifejlesztése áll, amit Zsolnay kerámiával díszített épületek, továbbá a Zsolnay-védjegyek részletes bemutatása kísér.A kiállítás megrendezésében többek között a Zsolnay Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, az Országos Műszaki Múzeum és az Iparművészeti Múzeum volt segítségünkre.

A megnyitóünnepségen elhangzott a Fricsay Richárd karnagy által a pécsi Zsolnay-szobor 1907. évi avatására komponált "Hódolati induló" mai körülményekre hangszerelt változata a VIP Brass Quintett előadásában. Dr. Bendzsel Miklós, az MSZH elnöke köszöntőjében Zsolnay Vilmos alkotó, kultúrateremtő, kutató magatartásának példaadó erejét emelte ki. A kiállítást Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület és a Hungaria Nostra elnöke nyitotta meg, aki az értékek hiteles megőrzésének fontosságáról szólt nagy meggyőző erővel.

 

Képek a megnyitóról

 

A képeket Nánási László készítette. 

 

Hol található?Tudja-e Ön, hogy az alábbi épületrészletek mindegyike Zsolnay-alkotás?Ha kíváncsi arra, hogy ezek hol találhatók, jöjjön el kiállításunkra!A kiállítás megtekinthető 2008. szeptember 19-től október 15-ig, munkanapokon 10-16 óra között, a Kutatók éjszakáján, szeptember 26-án este 21 óráig.

 

A képeket Pettendi Szabó Péter készítette. 

 

2008/09/09