Megszületett a szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jogról (Róma I.) szóló 593/2008/EK rendelet

2008. július 7-én kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában a szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jogról (Róma I.) szóló 593/2008/EK rendeletet (Rendelet). A Rendelet a hatálybalépését, azaz 2009. december 17-ét követően a szerződéses kötelezettségekre alkalmazandó jogról szóló Római Egyezmény helyébe lép, és az ezen időpontot követően kötött, nemzetközi elemet tartalmazó szerződésekre alkalmazandó.

A Rendelet alapelvként rögzíti a felek szabadságát az alkalmazandó nemzeti jog megválasztására, a szellemi tulajdonjog területével pedig az teremti meg kapcsolatát, hogy egyaránt alkalmazandó a licencia-, valamint a technológiatranszfer-szerződésekre is. Amennyiben a felek nem „választanak jogot”, úgy annak az országnak a joga alkalmazandó, amelyhez a szerződés a legszorosabban kapcsolódik. Ezt a kapcsolatot pedig főszabályként - bizonyos kivételek mellett - a licenciaadó tartózkodási helye vagy telephelye teremti meg.

A Rendeletnek köszönhetően az Európai Unió - az Egyesült Királyság és Dánia kivételével - a szerződésen kívüli kötelmi viszonyok mellett [a szerződésen kívüli kötelmi viszonyokra alkalmazandó jogról: (Róma II.) 864/2007/EK rendelet] 2009 végétől a szerződéses kötelezettségek tekintetében is egységes kollíziós szabályokkal rendelkezik.

2008/07/21