Kína szellemi tulajdoni stratégiája

A Kínai Államtanács 2008. június 5-én közzétette a Kína Nemzeti Szellemi Tulajdoni Stratégiáját összefoglaló kézikönyvet, mely 2020-ra ígéri a szellemi tulajdonjogok viszonylag magas színvonalú megalkotását, hasznosítását és védelmét. A stratégia öt fejezete: bevezetés, irányelvek és stratégiai célok, a stratégia súlypontjai, feladatok, stratégiai intézkedések.

A kézikönyv rámutat arra, hogy a stratégia megvalósítása javíthatja Kína önálló innovációs kapacitását, elősegítheti az ország szocialista piacgazdasági rendszerének fejlesztését és egy hiteles társadalom kiépítését. Az intézkedésnek köszönhetően növekszik a kínai vállalkozások versenyképessége, fokozódik a nyitás a külvilág felé, illetve előnyös kapcsolatok alakulhatnak Kína és a külvilág között.

A stratégia előirányozza az innováció ösztönzését, a szellemi tulajdon teljes mértékű hasznosítását, a szellemi tulajdonjogok védelmét és az ezzel kapcsolatos ügyintézést. A stratégiai célok között szerepel, hogy Kína olyan ország legyen, ahol magas színvonalon hozzák létre, hasznosítják, védik és kezelik a szellemi javakat, s ehhez fejlett jogi környezet, erős szellemi tulajdoni tudatosság és jó minőségű, kellő számú szellemi tulajdonjogi szabályozás társul.

A stratégia súlypontjai a következők:

  1. A szellemi tulajdoni rendszer tökéletesítése a jogérvényesítési és adminisztrációs keretek, illetve a jogszabályok továbbfejlesztésével, a szellemi tulajdon szerepének gazdasági, kulturális és politikai erősítésével.
  2. A szellemi javak létrehozásának és hasznosításának ösztönzésére szolgáló intézkedések meghozatala; mint például a piaci szereplők támogatása a pénzügyi, beruházási és közbeszerzési politika, illetve az ipar-, energia- és környezetvédelmi politika segítségével.
  3. A szellemi tulajdon védelmének erősítése bírósági büntetőeszközök, valamint az oltalmi jogok költségeinek csökkentése révén.
  4. Megfelelő szellemi tulajdoni jogszabályok kialakítása a tisztességes verseny fenntartásáért és a köz méltányos érdekeinek megvédéséért.
  5. A kultúra előmozdítása a szellemi tulajdon segítségével. Az innováció és a tisztességes hozzáállás támogatásával, a plagizálás és a hamisítás elutasításával olyan szellemi tulajdoni kultúra kialakítása Kínában, amelynek fő vonásai az értelem tiszteletben tartása, az innováció elősegítése, a tisztesség és a jogkövetés.

A kézikönyvben felsorolt feladatok a következő területekre vonatkoznak: szabadalom, védjegy, szerzői jog, üzleti titok, növényfajta, a szellemi tulajdon további területei, valamint a szellemi tulajdon nemzeti védelmének speciális programjai. A dokumentum kilenc stratégiai intézkedést jelöl meg, többek között a szellemi tulajdonjog létrehozásához szükséges kapacitások növelését, a szellemi tulajdonjogok átalakítását és hasznosítását, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogrendszer kialakításának felgyorsítását, a jogérvényesítés szintjének javítását, a szellemi tulajdon közigazgatási háttérének megerősítését, a szellemi tulajdont közvetítő szolgáltatások fejlesztését, a szellemi tulajdonnal foglalkozó személyzet felállításának végrehajtását, a szellemi tulajdon kultúrájának terjesztését, végül a nemzetközi cserék és együttműködés kiterjesztését a szellemi tulajdon területén.

A stratégiáról szóló angol nyelvű közlemény a következő internet címen található:
http://www.sipo.gov.cn

2008/07/11