Osztrák-magyar PCT együttműködés

Az Osztrák Szabadalmi Hivatal (Österreichisches Patentamt, ÖPA) és a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) 2008 áprilisában határozta el, hogy a már eddig is sikeres kétoldalú együttműködésüket kiterjesztik a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (Patent Cooperation Treaty, PCT) alapján végzendő munkákra is. Ennek lényege, hogy az ÖPA kiszervezi a nemzetközi kutatást, illetve a nemzetközi elővizsgálatot az MSZH-ba, az MSZH pedig az ÖPA „alvállalkozójaként” eljárva - a PCT előírásainak megfelelően - nemzetközi kutatási jelentéseket és nemzetközi elővizsgálati jelentéseket készít.

Az együttműködés a hatályos nemzetközi jogi előírások alapján az ÖPA - mint PCT hatóság - hatékonyságának növelése érdekében meghozott belső, „munkaszervezési” intézkedés, így olyan belső ügynek minősül, amely nem kötött sem a Szellemi Tulajdon Világszervezete Nemzetközi Irodájának, sem az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsának a jóváhagyásához. Kizárólag a két nemzeti hivatal szabad elhatározásán alapul, ugyanakkor tökéletesen illeszkedik az Európai Szabadalmi Szervezetben létrehozott Európai Szabadalmi Hálózatba, mivel a meglévő kapacitások megfelelőbb kiaknázását és a nemzeti kompetenciák fejlesztését is szolgálja.

Bár sem előzetes, sem utólagos jóváhagyáshoz nem kötött az együttműködés, mégis indokolt volt mind a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodáját, mind az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsát értesíteni, illetve tájékoztatni.

Az ÖPA mint PCT hatóság végezte el a Szellemi Tulajdon Világszervezete Nemzetközi Irodájának értesítését. Ennek keretében tájékoztatást adtak arról, hogy az MSZH bevonásával bővül az ÖPA által elfogadott nyelvek köre, vagyis az eddig használt angol, német és francia nyelveken kívül az osztrák hivatal alkalmassá válik az oroszul és a magyarul benyújtott nemzetközi bejelentések fogadására is.

Az ÖPA és az MSZH együttesen tájékoztatták az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsát az együttműködés tartalmáról, mely kedvező fogadtatásban részesült az Igazgatótanács legutóbbi, 2008. júniusi ülésén. A delegációk üdvözölték a kezdeményezést, és egyetértettek abban, hogy az együttműködés kiválóan illeszkedik az Európai Szabadalmi Hálózat koncepciójába, és tiszteletben tartja a hatályos nemzetközi jogi kereteket.

2008/07/02