Új rekord a nemzetközi szabadalmi bejelentések számában

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Szabadalmi Együttműködési Szerződése (PCT) keretében 2007-ben minden eddiginél több bejelentés érkezett. A Koreai Köztársaság (4. hely) és Kína (7. hely) feltalálói megerősítették helyüket a 10 legtöbb bejelentést benyújtó ország között, az Amerikai Egyesült Államok (1. hely), Japán (2.), Németország (3.), Franciaország (5.), az Egyesült Királyság (6.), Hollandia (8.), Svájc (9.) és Svédország (10.) társaságában. 2007-ben összesen 156.100 bejelentést nyújtottak be, amely az előző évhez képest 4,7%-os növekedést jelent. A legjelentősebb növekedés immár negyedik éve a távol-keleti országok részéről tapasztalható, ez a PCT szerinti nemzetközi bejelentések több mint negyedét (25,8%) teszi ki.

"Lenyűgöző a távol-keleti országokban a szabadalmi bejelentések számának növekedése és részesedésük a teljes szabadalmaztatási aktivitásban. Ez megerősíti az innováció eltolódását a világban" - nyilatkozta Dr. Kamil Idris, a WIPO főigazgatója. "Bíztató azt látni, hogy a régió országai élnek a nemzetközi szabadalmi rendszer eszközeivel a kereskedelmi tevékenység és a gazdasági növekedés ösztönzésére" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "A PCT vonzó lehetőség marad az üzleti vállalkozások számára, mivel megkönnyíti azt, hogy az intézmények és egyéni feltalálók több országban szabadalmi oltalmat szerezzenek." A főigazgató elmondta továbbá, hogy "a szabadalmi rendszer stratégiai használatára a mai, tudás-vezérelt gazdaságban feltétlenül szükség van. A PCT sikere nagymértékben annak köszönhető, hogy a világ néhány, leginkább innováción alapuló vállalata azt tartósan igénybe veszi."

A Koreai Köztársaság, amely 2006-hoz képest 2007-ben 18,8%-os növekedést ért el, átvette Franciaország helyét és a PCT bejelentések negyedik legnagyobb származási országává vált. A kínai bejelentők, 38,1%-os növekedéssel, maguk mögé utasították Hollandiát és elfoglalták a 7. legnagyobb származási ország helyét. 2007-ben változás következett be a PCT rendszer használóinak sorrendjében is. 2100 bejelentéssel a japán Matsushita cég az első helyre került, megelőzve ezzel a holland Philips céget (2041). A Siement megtartotta harmadik helyét. A kínai Huawei Technologies 9 hellyel került előbbre és így a negyedik legnagyobb bejelentővé vált (1365). Utánuk következik a Bosch (1146), a Toyota (997) és a Qualcomm (964). A Microsoft 38 hellyel a nyolcadik helyre ugrott előre. A legtöbb bejelentést benyújtó húsz cég között hat amerikai egyesült államokbeli, hat japán és három német van.

A szakterületeket illetően a legtöbb bejelentés a távközlésre vonatkozott (10,5%), ezt követi az információ-technológia (10,1%) és a gyógyszeripar (9,3%).

A részletes statisztikai adatok - angol nyelven - a következő oldalon tekinthetők meg:http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2008/article_0006.html

2008/03/11