Tájékoztatás a hatósági díjtételek bizonylatolásáról

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal alaptevékenységi körébe tartozó szolgáltatások díjtételei jogszabályban rögzített mértékűek, a jogforrás a 19/2005 (IV.12.) GKM rendelet. Ezek a szolgáltatások közhatalom gyakorlásával végzett tevékenységeknek minősülnek.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 7. § (1) bekezdése értelmében a közhatalmi tevékenység nem minősül gazdasági tevékenységnek, nem tartozik a törvény tárgyi hatálya alá, ezért a számla kiállítása nem törvényi kötelezettség. A hatályon kívüliség miatt a beszedett díjat nem terheli forgalmiadó-fizetési kötelezettség. A bevétel beszedését bármilyen számviteli bizonylat megalapozza, az elutalt/elutalandó díj pénzügyi teljesítésének kielégítő alapbizonylata a hivatal - ügyszámmal, aláírással és bélyegzővel ellátott - díjtételt meghatározó ügyirata. Amennyiben az utalást nem előzi meg díjtételt megállapító ügyirat, és annak elutalását a rendelet ismeretében ügyfelünk előzmény nélkül teljesíti, az üggyel kapcsolatos korábbi levelezés és a hatályos jogszabályok értelmezése is elégséges az áfatörvény hatályán kívüliség kezeléséhez.

A Magyar Szabadalmi Hivatal Lajstromozási Osztályának (1370 Budapest, Pf. 552.) címzett írásbeli kérésre azonban visszaigazoljuk a bevétel beérkezését és áfahatályon kívüli minősítését.

2008/01/23