Nemzetközi tréningsorozat az innovációtámogatás témájában az MSZH-ban

2007. február 26 és március 2 között került megrendezésre a Magyar Szabadalmi Hivatal és az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) közös szervezésében a szellemitulajdon-jogok érvényesítési lehetőségeit és az abból adódó kihívásokat feldolgozó tanfolyam.

Az ESZH és a nemzeti szabadalmi hivatalok számára kidolgozott innovációtámogatási képzési program összesen nyolc, egyenként egy-egy hetes modulból áll, amely minden alkalommal más és más témát dolgoz fel, és különböző nemzeti hivatalok rendezésében valósul meg. A koppenhágai és a prágai modul után, a szellemitulajdon-jogok érvényesítését biztosító stratégiákat, a bírósági joggyakorlatot és az alternatív vitakezelési módszereket felölelő modulnak a Magyar Szabadalmi Hivatal adott otthont.

Neves nemzetközi ügyvédek, ügyvivők, valamint a nemzeti hivatalok kiemelkedő gyakorlattal rendelkező képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat a 21 országból érkezett, közel 30 hallgatóval. A műhelygyakorlatokkal tagolt előadások felölelték a nemzetközi jogalkalmazás legfontosabb és legérdekesebb területeit, többek között az előzetes intézkedések lehetőségét a különböző országokban, a bitorlás bizonyítottságának bírósági gyakorlatát, a feltalálói lépés/nyilvánvalóság esetének megállapítását szolgáló vizsgálati módszertant, az igénypont értelmezésének kérdéskörét, illetve az ezzel kapcsolatos eltérő bírósági gyakorlatokat, az igénypont, a leírás nyelvének kérdéseit, a fordítás problémáit, a fennálló rendszerek összeférhetetlenségeit/ütközéseit, a szabadalmak oltalmi körének meghatározásával kapcsolatos gondolatokat, az ekvivalencia megállapításának kérdéskörét stb.

A meghívott magyar előadók is hozzájárultak a képzés teljes oltalmi körre kiterjedő vizsgálatához, így a szerzői jogi bírósági jogalkalmazás kérdéseiben dr. Faludi Gábor ügyvéd, egyetemi docens, a védjegy- és formatervezésiminta-oltalommal kapcsolatosan dr. Szamosi Katalin ügyvéd, az S.B.G.&K. ügyvédi iroda vezetője segítették a hallgatóságot az eligazodásban.

A következő tréningre Stockholmban kerül sor az iparjogvédelmi információ hasznosítása témájában.

2007/03/12