Védjegyoltalom akár másfél hónap alatt: különleges gyorsított védjegylajstromozási eljárás

A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 2008. január 1-jétől hatályba lépő módosítása bevezeti a különleges gyorsított eljárást a védjegy lajstromozására irányuló eljárásban. Ennek alkalmazásával lehetővé válik, hogy a védjegybejelentés megtételét követően a Hivatal akár egy-másfél hónap elteltével védjegyként lajstromozza a megjelölést.

A különleges gyorsított eljárás alkalmazásával a Hivatal a megjelölést - a védjegybejelentés alaki és hivatalból történő érdemi vizsgálatának elvégzését követően - a védjegybejelentés meghirdetésével egyidejűleg lajstromozza. Felszólalás benyújtására a védjegybejelentés meghirdetését és azzal egy időben történő lajstromozását követő három hónapon belül van lehetőség. A védjeggyel szemben benyújtott szabályszerű felszólalás esetén a Hivatal lajstromozó határozatot visszavonja és folytatja az érdemi vizsgálatot.

A védjegybejelentésnek különleges gyorsított eljárásban történő elbírálását a védjegybejelentés benyújtását követő egy hónapon belül lehet kérni. A kérelem feltétele a különleges gyorsított eljárás díjának megfizetése, amelynek összege a gyorsított eljárás díjának másfélszerese. Egy áruosztályra kiterjedő védjegybejelentés esetén a különleges gyorsított eljárás díja 112200 forint.

Fontos körülmény azonban, hogy az átfutási idő egy-másfél hónapra történő lerövidítésére csupán az alábbi feltételeknek a védjegybejelentés benyújtásakor történő fennállásakor van mód:

  • a védjegybejelentés különleges gyorsított eljárásban történő elbírálását kérték,
  • a védjegybejelentés alaki hiányosságot nem tartalmaz,
  • a bejelentett megjelölés feltétlen kizáró okba nem ütközik és
  • a védjegybejelentő megfizette a védjegybejelentés, valamint a különleges gyorsított eljárás díját.

Amennyiben a fenti szempontok bármelyike hiányzik, a Hivatal nem tudja vállalni ezt a rendkívül rövid átfutási időt, hiszen a felmerült hiányosságok pótlása, illetve az esetlegesen felmerült kizáró ok feltárása céljából külön intézkedést kell kibocsátania, amely az eljárás időtartamának elhúzódásához vezethet.

Mindezek alapján jól látható, hogy célszerű a védjegybejelentés benyújtását megelőzően alaposan informálódni az oltalmazni kért megjelölésről, különös tekintettel a korábbi azonos, vagy azzal az összetéveszthetőségig hasonló korábbi védjegyekről. Ezek feltárását segítik elő a Hivatal védjegyszolgáltatásai: az egyszerűsített védjegyszűrés és a védjegykutatás.

2007/12/19