Magyar első díjas az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Spohn Márton, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 18 éves tanulója I. díjat vehetett át az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. A szintén kiemelkedően szereplő Buza Dániel István, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium 15 éves tanulója az Európai Szabadalmi Hivatal legnagyobb elismerését nyerte el különdíjként.

A szeptember 14-19. között 19. alkalommal megrendezett verseny valenciai döntőjén a 30 ezer, 15-20 éves fiatalból kiválasztott 124 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2006/2007. évben megrendezett 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázója képviselte.
Az európai ifjú tudósok versenye négylépcsős. Az első két fordulót a részt vevő országok bonyolítják le, az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen egy legfeljebb 10 oldalas, angol nyelvű leírást kap. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.
Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 33 országból 81 pályázat készítőit hívták meg. A döntőn Spohn Márton a három I. díj egyikét nyerte el "Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata" c. pályamunkájával, és meghívást kapott Stockholmba, az idei Nobel-díj átadási ünnepségére is.
A másik magyar fiatal, Buza Dániel István "Mozgásminta felismerése számítógép segítségével" c. pályamunkájával vívta ki a rangos elismerést.
A következő, 2007/2008. évi versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség, közösen az Oktatási Minisztériummal. Az eseményre a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében kerül sor a Magyar Szabadalmi Hivatalban.

 

Háttér -- Spohn Márton I. díjas pályaművének rövid összefoglalása

A növények egy nagy csoportja, de különösen az ajakosvirágúak családjának tagjai képesek bizonyos vegyületek kibocsátásával kártevőiket elriasztani. A díjnyertes kutatómunka kísérletek segítségével mutatta ki e jelenség kémiai hátterét. A pályázó az önvédelmi funkciót ellátó vegyületcsalád, a furanolabdánok, lehetséges reakcióútjainak vizsgálata céljából növényi kivonatok kromatográfiás és spektroszkópiai módszerekkel történő vizsgálatát, számítógépes modellszámításokat, valamint szövettani mikroszkópos vizsgálatokat végzett. A számítógépes modellszámítások alapján javaslatokat állított fel az átalakulás különböző közegekben lehetséges reakcióútjaira. A kísérleti eredményeket összevetve új elméletet dolgozott ki a furanolabdánok növény általi felszabadításának módjára.
A pályázó által megalkotott elmélet magyarázatot ad arra is, hogyan tudja a növény időben, koncentráltan felszabadítani önvédelmi vegyületeit, azok lassú termelődése ellenére. A kutatás eredményeinek lehetséges alkalmazási területe a környezetet nem terhelő növényvédő szerek fejlesztése.

2007/09/21