Az Elsőfokú Bíróság ítélete a Microsoft kontra Európai Bizottság ügyben (T-201/04)

Az Elsőfokú Bíróság szeptember 17-én kihirdetett ítéletével lényegében helybenhagyta az EU Bizottságának 2004. március 24-i határozatát, amely 497 millió eurós bírsággal sújtotta a Microsoftot. Az ítélet szerint az óriáscég visszaélt piaci erőfölényével, amikor a Windows operációs rendszer hozzáférhetőségét a Windows Media Player egyidejű megvásárlásától tette függővé, illetve megsértette a versenyjogi előírásokat, mivel nem hozta nyilvánosságra azokat az információkat - így pl. a Windows forráskódját -, amelyek révén más szoftvercégek Windows-alapú alkalmazásokat fejleszthettek volna.

Az Elsőfokú Bíróság csupán egyetlen kérdés tekintetében támogatta a Microsoft keresetében foglaltakat. A Bizottság határozatában foglaltakkal ellentétben nem látta ugyanis indokoltnak, hogy a Microsoft a saját költségén megfigyelőt nevezzen ki a támadott határozatnak való megfelelés ellenőrzésére. Az ítélet ellen a Microsoft két hónapon belül fellebbezhet.

Az ítélet szakértői vélemények szerint jelentősen befolyásolhatja a szellemi tulajdonjogok érvényesítésének gyakorlatát, hiszen a versenytársak szellemi alkotásaival kapcsolatos információk megszerzésének lehetősége fellazíthatja a jogérvényesítés eddig szilárdnak tetsző rendszerét.

Az ítélet teljes szövege angol és francia nyelven érhető el az Európai Közösségek Bíróságának honlapján.

 

2007/09/20