Megjelent a Nemzetközi Szabadalmi Osztályozási rendszer nyolcadik kiadásának magyar változata

A szabadalmi és használatiminta-oltalmi dokumentumok osztályozására alkalmazott Nemzetközi Szabadalmi Osztályozási rendszer nyolcadik kiadása 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ez a generációváltás nem pusztán az előző időszakban megszokott, frissített kiadást jelentette, hanem az osztályozási rendszer lényegét érintő reform valósult meg. A nyolcadik kiadás egyidejűleg elégíti ki a gyorsuló technikai és technológiai fejlődés követelményeit és a kutathatóság eltérő igényeit.

Egyszerűsített osztályozási rendszere, az ún. "core level" önálló eszközként is használható, elsősorban tájékozódó jellegű, gyors kutatások esetén.

Másik, emelt szintje az ún. "advanced level" magában foglalja a "core level" összes jelzetét, és ezenfelül további alcsoportokkal bővült a mélyrehatóbb kutatást végzők számára.

Míg a "core level" háromévenként kerül frissítésre, addig az "advanced level" osztályjelzeteit háromhavonként vizsgálják felül.

A gyakori frissítés következtében az NSZO publikálása is célszerűbb elektronikus formában a http://www.wipo.int/classifications/ipc/ipc8/?lang=en angol, illetve
http://www.wipo.int/classifications/ipc/ipc8/?lang=fr francia nyelven (WIPO honlap).

Az osztályozási rendszer magyar-angol változata a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján az "Adatbázisok/Iparjogvédelmi osztályozási rendszerek/Nemzetközi Szabadalmi Osztályozás" menüpont alatt érhető el.

Az egyes sorok eltérő színével, illetve a sor végén található betűjelzéssel (C vagy A) különböztetik meg az egyes osztályjelzetek szintjét. Tovább »

2007/08/10