Új elnök az Európai Szabadalmi Hivatal élén

Vasárnapi vezérváltás: új elnök az Európai Szabadalmi Hivatal élén

2007. július 1-jétől az angol Alison Brimelow az Európai Szabadalmi Hivatal új elnöke.

Az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsa 2007. június 26. és 29. között tartotta 110. ülését, amely a szoros szakmai munkán kívül egyben alkalmat teremtett arra, hogy elbúcsúzzon az Európai Szabadalmi Hivatal elnöki teendőitől a francia Alain Pompidou, átadva helyét az Európai Szabadalmi Hivatal első női elnökének, az angol Alison Brimelow-nak. Mivel maga az őrségváltás vasárnapra esett, így Alison Brimelow 2007. július 1-jétől viseli a világ egyik legnagyobb szabadalmi hivatalának vezetésével együtt járó felelősséget.

Az Európai Szabadalmi Hivatal két egymást követő vezetőjének elnöki periódusa szorosan összefonódik, mivel egy sajátos összeurópai kompromisszum eredményeképpen nem egy személyt neveztek ki a „szokásos” hatéves elnöki ciklusra a szerződő államok delegációi, hanem két hároméves elnöki periódusra adtak mandátumot egy időben, két személynek: Alain Pompidounak a 2004. július 1-jétől kezdődő első három évre és Alison Brimelow-nak a kettéosztott elnöki ciklus második felére.

E kényes helyzetet azonban a két főszereplő mesterien, a lehető leggördülékenyebben és valódi európai szellemben fogadta. Alain Pompidou és Alison Brimelow az első hároméves elnöki periódus alatt előszeretettel dolgozott együtt, így Alain Pompidounak nem kellett félnie olyan szakmai döntések meghozatalától, amelyeknek hatásai messze túllépik a számára kiszabott időt, míg Alison Brimelow ezzel az állandó és élő kapcsolattal tökéletesen felkészülhetett a saját a hároméves elnöki ciklusára.

Alison Brimelow-nak szüksége is lesz az angol közigazgatásban, illetve az angol nemzeti szabadalmi hivatal élén megszerzett minden tudására és tapasztalatára, hogy az őt e tisztségbe emelők elismerését kivívja. Sok teendője lesz, amíg az Európai Szabadalmi Hivatal el tudja majd érni azt a hatékonyságot, amellyel teljesíteni tudja az 1999-es Párizsi Kormányközi Konferencia által kitűzött, a szabadalmak megadására vonatkozó hároméves átfutási időt. Szintén körültekintést igényel az új elnöktől annak a törékeny kompromisszumnak a megőrzése, amelyet a szerződő államok 2006 nyarán fogadtak el a stratégiai vita lezárásaként, létrehozva az Európai Szabadalmi Hálózatot, és ezzel új alapokra helyezve az Európai Szabadalmi Hivatal és a nemzeti szabadalmi hivatalok közötti kapcsolatokat. E felsorolást még hosszasan lehetne folytatni, ezért nem meglepő, hogy az Igazgatótanács ülésén elhangzott méltatások és köszöntő szavak, valamint az elnökváltás alkalmából tartott ünnepélyes fogadás beszédei mind nyilvánvalóvá tették: az európai szabadalmi rendszer minden szereplője nagy várakozással tekint az elkövetkezendő évek és az új elnök tevékenysége elé.

2007/07/04