Százéves a magyar zenei közös jogkezelés

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete a napokban ünnepli tevékenységének centenáriumát. A jubileumi ünnepséghez kapcsolódva adják át az Artisjus Irodalmi Alapítvány által kiosztott Artisjus Irodalmi Nagydíjat és az Artisjus Irodalmi Díjakat.

Az Artisjus gyökerei az 1907-ben a Huszka Jenő által alapított MARS - Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezete létrejöttéig nyúlnak vissza. A MARS, valamint a Magyar Színpadi Szerzők Egyesülete, továbbá a Szerzők Mechanikai Jogait Védő Rt. egyesüléséből 1953-ban alakult meg a Szerzői Jogvédő Hivatal. A 100 éves jubileum az említett MARS nevű egyesület létrehozásához kötődik, amelynek jogutódjaként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a mai szervezeti formájában 1998. január elsején kezdte meg működését.

Az egyesület joggal büszkélkedhet a szerzőket védő nemzeti és nemzetközi teljesítményeivel. Az Artisjus a klasszikus közös jogkezelő - a felhasználást engedélyező, jogdíjbeszedő és -felosztó, adatszolgáltató - feladatkör mellett ingyenes jogtanácsadást is nyújt. Ki kell emelni a kortárs magyar zenei és irodalmi alkotótevékenység elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus Díjakat, valamint az Artisjus Zenei Alapítvány egyedi támogatási és jutalmazási tevékenységét.

A közel 1200 zeneszerzőt, szövegírót, irodalmi szerzőt és zeneműkiadót tömörítő egyesület aktív nemzetközi tevékenysége és a külföldi társszervezetekkel való kapcsolata teszi lehetővé a külföldi jogosultak hazai képviseletét, illetve a magyar szerzők külföldi támogatását. Az iroda a világ 140 országában érvényesíti a magyar szerzők jogdíjigényeit.

2007 áprilisában, a szellemi tulajdon világnapján a Magyar Szabadalmi Hivatal, mint a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatal, az Artisjus tevékenységét Millenniumi Díjjal ismerte el.

A jubileumról és az egyesület tevékenységéről további érdekességek és információk az Artisjus honlapján találhatók.

2007/06/25