EUROTAB 2007

2007. május 10-11-én, Prágában zajlott az európai szabadalmi gyakorlattal foglalkozó kerekasztal-beszélgetés (European Round-Table on Patent Practice, EUROTAB) idei, 16. ülése.

A napirenden három téma szerepelt, amelyek közül kettő közvetlenül kapcsolódott az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) 2000. évi szövegének ez év végén esedékes hatálybalépéséhez. Ezek a következők voltak: az Európai Szabadalmi Egyezmény új, 54. cikkének (4) és (5) bekezdésében szereplő, ismert anyag oltalma második, illetve további gyógyászati alkalmazások tekintetében (purpose-limited product protection for a second or further medical use of a known substance), valamint az ESZE 2000. évi szövege hatálybalépésének hatásai és következményei a nemzeti hivatalokra. A harmadik napirendi pont tárgya a nemzeti eljárások bemutatása volt, különös tekintettel a szabadalmakkal kapcsolatos jogérvényesítésre.

Az első napirendi pont alatt a delegációk a gyakorlatra váró kihívásokat vitatták meg, mint például:

- milyen terjedelme lehet az új szabályok szerint igényelt oltalomnak, illetve az először igényelt általános termékoltalmaknak, tekintettel arra, hogy ugyanarra az anyagra bármikor újabb alkalmazásokra lehet szabadalmat szerezni?
- hogyan lehet biztonsággal elhatárolni egy új „alkalmazási módot” a tudományos felfedezésektől?
- mit jelent egy újabb alkalmazás? Elegendő-e új alanyok körére vagy az adagolásra vonatkozó újabb megállapítások rögzítése? Ez utóbbiakra egyébként a hozzászóló delegációk nemleges választ adtak.

Az 54. cikk hatálybalépésére vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal előtt folyamatban lévő ügyekben a bejelentő az új szabályoknak megfelelően módosítsa a korábban benyújtott svájci típusú igénypontokat. Ez az „átfogalmazás” azonban nem eredményezheti az igénypont bővítését. A delegációk egyetértettek abban, hogy az 54. cikk új szabályai segíteni fogják a joggyakorlatot.

Az ESZE 2000. évi szövegének hatálybalépésével kapcsolatos, a nemzeti jogalkotásokra gyakorolt hatásokat vizsgálva a küldöttségek számba vették a keletkező nemzeti jogalkotási feladatokat. Nemzeti jogszabályok módosítását igénylő új szabályok például a második és további gyógyászati indikáció szabadalmazhatóságáról szóló 54. cikk (4) és (5) bekezdései, valamint a központi korlátozási és megvonási eljárásokról (central limitation and revocation procedures) rendelkező 105a-105c. cikkek.

A jogérvényesítés körében a delegációk megvitatták a bitorlásra és az érvényességre vonatkozó kérdések elbírálásának formáit (a nemzeti jogszabályok ennek megítélését egy egységes, avagy több eljárásban teszik-e lehetővé). Szóba került a feltalálói tevékenység és a feltalálói lépés megkülönböztetése a szabadalmak és a használati minták tekintetében. Ezzel kapcsolatosan ismertetésre került, hogy a német bírósági gyakorlat 2006 júniusa óta nem tesz különbséget a feltalálói lépés és feltalálói tevékenység között, hanem mind a használati minták, mind a szabadalmak esetében azonos fokú, színvonalas feltalálói tevékenységet követel meg.

Az EUROTAB ülésén – méltatva a szabadalmi rendszerben a feltalálók által betöltött központi szerepet – felszólalt Vedres András, a megfigyelői minőségben jelen lévő Feltalálói Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Inventors’ Associations) elnöke.

A küldöttségek javaslatokat tettek a következő ülés napirendjére. Felmerült az ESZE 2000. évi szövegének hatálybalépését követő tapasztalatok megvitatása, a számítógéppel megvalósított szabadalmak témája, az Interneten elérhető információk közötti kutatás, valamint az ekvivalensek kérdése [különös tekintettel az ESZE új 69. cikkére]. Az első két témát az ülés elfogadta, míg a további napirendi pontok meghatározását a delegációk későbbre halasztották.

Az ülésen részt vett delegációk végül úgy döntöttek, hogy – elfogadva a Török Szabadalmi Intézet meghívását – a következő, 2008-ban megrendezésre kerülő EUROTAB találkozónak Ankara ad majd otthont.

2007/05/25