A szellemi tulajdon világnapja

2007. április 26. Műcsarnok

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.
Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai - csakúgy, mint a Magyar Szabadalmi Hivatal - változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósították meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését, és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését. Az MSZH kezdetektől fogva célul tűzte ki az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel - az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.
A világnap budapesti ünnepségén, 2007. április 26-án, csütörtökön este, a Műcsarnokban, a Kempelen - ember a gépben című kiállítás kulisszái között került sor a 2007. évi Millenniumi Díjak átadására.

Az eseményt köszöntötte Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Kocsis Zoltán zongoraművész és Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke.

A műsorban megszólaló Haydn Barytontrio Budapest és a Trio Lignum mellett a Kempelen-kiállítás kurátora, Mélyi József és az egyik alkotója, Jovánovics György ismertette meg a vendégekkel a nem mindennapi tárlatot.

A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2007-ben

a 100. évfordulóját ünneplő
Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
a zeneszerzők, szövegírók, irodalmi szerzők, ill. örököseik, valamint a zenekiadók közös jogkezelő szervezete;

a modern beszédkutatás hazai műhelye, a
BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
a gépi beszédtechnológiában és annak alkalmazásaiban, a multimédiás távközlésben ért el kiváló eredményeket;

a hazai alapítású és nemzetközi tekintélyű
Cyclolab - Ciklodextrin Kutató és Fejlesztő Laboratórium,
ahol a gyógyszerformulázás területén ma már általánosan használt zárványvegyületek számos szabadalmi bejelentésben öltöttek testet;

a 100 évvel ezelőtt született világhírű zenepedagógus nevét viselő kecskeméti
Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
amely méltóan őrzi és avatottan fejleszti és adja tovább a világhírű Kodály-módszert és gazdag zenei hagyományainkat.

   
2007/05/11