Új nemzetközi védjegyjogi szerződést fogadtak el Szingapúrban

A Magyar Szabadalmi Hivatal sajtóközleménye

2006. április 5.

Eredményesen zárult Szingapúrban a Szellemi Tulajdonvédelmi Világszervezet (WIPO) védjegyjogi diplomáciai értekezlete március 28-án, amelynek keretében megállapodás született egy új nemzetközi védjegyjogi szerződés elfogadásáról. A diplomáciai értekezleten 162 magas rangú delegáció vett részt, a rendezvényen hazánkat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, valamint Fazekas Judit európai integrációs helyettes államtitkár képviselte.

A diplomáciai értekezletet vendégül látó ország tiszteletére hivatalosan Szingapúri Védjegyjogi Szerződésként elfogadott új szerződés egy mintegy négy éves előkészítő folyamat és intenzív tárgyalások eredményeképpen jött létre, amelyekben Magyarország a kezdetektől fogva aktívan részt vett. Célja elsősorban a védjegyjogi eljárási szabályok nemzetközi szintű egyszerűsítése, egységesítése és korszerűsítése, miután az elmúlt évtized során bekövetkezett technológiai fejlődéssel való lépéstartás igényéből eredően a közelmúltban indokolttá vált a szintén a WIPO égisze alatt a védjegyoltalom megszerzésének és fenntartásának megkönnyítése céljából 1994-ben létrejött Védjegyjogi Szerződés felülvizsgálata.

A Szingapúri Védjegyjogi Szerződés és a hozzá kapcsolódó végrehajtási szabályzat által bevezetendő főbb újítások többek között olyan témaköröket érintenek, mint a szerződés hatálya alá tartozó védjegyek és a védjegy ábrázolására vonatkozó követelmények, a védjegybejelentések elektronikus úton történő benyújtása és az ehhez kapcsolódó hivatali értesítések, a beadványokban szereplő aláírások, a határidők elmulasztásából fakadó jogkövetkezmények enyhítésére alkalmazható rendelkezések, a védjegyhasználati szerződések bejegyzése, vagy a szerződő felek közgyűlésének megalakítása.

A Szingapúri Védjegyjogi Szerződés három hónappal azt követően lép hatályba, hogy tíz állam vagy kormányközi szervezet letétbe helyezte megerősítési vagy csatlakozási okiratát. A diplomáciai értekezlet sikerének a konferencia záróokmányának aláírásával hazánk is részese volt. Magyarország tekintetében a szerződés szövegének aláírására, illetve kötelező hatályának elismerésére a kormány erre vonatkozó felhatalmazása után kerülhet sor.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

2006/04/12