Új szolgáltatás védjegyügyben - a kutatási jelentésben feltüntetett korábbi jog jogosultjának értesítése

A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény (Vt.) 2004. május elsején hatályba lépett változásai közül az egyik legfontosabb az, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal az érdemi vizsgálatot korábbi jogok tekintetében csak felszólalás alapján végzi el. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kutatási bejelentés a védjegybejelentőnek

Ha a védjegybejelentés megfelel az alaki vizsgálat feltételeinek, a Magyar Szabadalmi Hivatal elvégzi a 4. §-ban meghatározott korábbi jogokra vonatkozó kutatást, és a megjelölés alapján - figyelemmel az árujegyzékre - kutatási jelentést készít, és azt megküldi a bejelentőnek.

A kutatási jelentésben azok az adatok szerepelnek, amelyek figyelembe vehetők a védjegybejelentésben foglalt megjelöléssel kapcsolatban az oltalomképesség feltételeinek vizsgálata során.

A Magyar Szabadalmi Hivatal a kutatási jelentést kizárólag a bejelentőnek küldi meg, abból a célból, hogy a kutatási eredmény alapján a bejelentő megtehesse azokat a lépéseket, amelyeket szükségesnek tart (pl. árujegyzék korlátozása, esetleg a védjegybejelentés visszavonása).

Hogyan ismerhető meg a kutatási jelentés tartalma?
Bár a kutatási jelentés tartalmát csak a bejelentő ismerheti meg, a törvény lehetővé teszi, hogy

·        a bejelentő, a védjegy jogosultja vagy a védjegylajstromba bejegyzett használója

·        kérje, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal a kutatási jelentés másolatának megküldésével őt értesítse,

·        arról a későbbi védjegybejelentésről, amelynek kutatási jelentésében az ő korábbi jogát feltüntették.

Az értesítés birtokában a korábbi jog jogosultja dönthet arról, hogy kíván-e felszólalást benyújtani a későbbi bejelentéssel szemben.

Értesítés garanciával

A törvény előírja, hogy az értesítés elmaradása esetén a Magyar Szabadalmi Hivatal a megfizetett díj egészét vagy a mulasztással arányos részét - kérelemre - visszatéríti. Az értesítés elmaradásának egyéb jogkövetkezménye nincs, így az nem érinti különösen a felszólalásra, illetve a belenyugvásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását.

A kérelem díja jelenleg védjegyenként (lajstromszámonként), minden naptári hónapra 6400 Ft.

A kérelem naptári hónapokra meghatározott - egy évet meg nem haladó, a naptári év vagy félév első napján kezdődő - időszakra terjeszthető elő. A Magyar Szabadalmi Hivatal a kérelmet csak a díj megfizetését követően teljesíti.

 

2005/11/02