Írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentés

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a szabadalmi bejelentésekben a bejelentő kérelmére írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentést készít.

Az írásos vélemény előzetes megállapítás arról, hogy az újdonságkutatási jelentésben megjelölt iratokra és adatokra figyelemmel a találmány kielégítheti-e az újdonság, a feltalálói tevékenység és az ipari alkalmazhatóság követelményét.

Az írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentést a bejelentő az elismert bejelentési naptól számított két hónapon belül kérheti. Az írásos véleményért díjat kell fizetni a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentést az erre irányuló kérelem benyújtásának napjától számított negyedik hónap utolsó napján rendelkezésre álló leírás és igénypont, valamint rajzok alapján készíti el, és azt az írásos véleménnyel kiegészített kutatási jelentés iránti kérelem benyújtásának napjától számított hat hónapon belül küldi meg a bejelentőnek.

A szabadalom megadására irányuló eljárás korai szakaszában elvégzett újdonságkutatás és az annak alapján elkészített - indokolást is tartalmazó - írásos vélemény révén a bejelentő értesülhet arról, hogy találmánya három alapvető követelmény: az újdonság, a feltalálói tevékenység és az ipari alkalmazhatóság tekintetében alkalmas lehet-e a szabadalmazásra. A bejelentő az uniós elsőbbség érvényesítésére rendelkezésre álló 12 hónapos határidőn belül megalapozottan alakíthatja ki stratégiáját a hazai szabadalmi bejelentésre alapított külföldi szabadalmi bejelentések megtételét illetően.

Az írásos vélemény megállapításai nem tekinthetők véglegesnek a találmány szabadalmazhatósága szempontjából. A szabadalmi bejelentés érdemi vizsgálata során a releváns iratok, illetve adatok köre változhat, különös tekintettel az újdonságkutatás korai időpontban történt elvégzésére. 

Az írásos vélemény díjának befizetése esetén az érdemi vizsgálat elvégzéséért csökkentett díjat kell fizetni.

Az írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatási jelentés kérése nem kötelező.

2005. október 24.

2005/10/24