Új eljárás indult az Európai Közösségek Bíróságánál

C-202/05. sz. ügy

A gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványának bevezetéséről szóló, 1992. június 18-ai 1768/92/EGK tanácsi rendelet (továbbiakban rendelet) 1. cikke b) pontjának értelmezésére új eljárás indult az Európai Közösségek Bíróságánál (C-202/05. sz. ügy).

A High Court of Justice (England and Wales), Chancery Division (Patents Court) 2004. december 20-ai végzésével, amely 2005. május 9-én érkezett a Bíróság Hivatalához, a Yissum Research and Development Company of the Hebrew University of Jerusalem kontra Comptroller-General of Patents ügyben előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtott be az Európai Közösségek Bíróságához.

A High Court of Justice (England and Wales), Chancery Division (Patents Court) a következő kérdésekről kéri a Bíróság döntését:

1)      Ha az alapszabadalom egy gyógyászati hatóanyag második gyógyászati alkalmazását oltalmazza, mit kell érteni "terméken" a rendelet 1. cikkének b) pontja értelmében, és különösen van-e szerepe a gyógyászati hatóanyag alkalmazásának a "termék" rendelet szerinti fogalommeghatározásában?

2)      Feltételezi-e a "gyógyszer hatóanyagainak kombinációja" kifejezés, a rendelet 1. cikkének b) pontja értelmében azt, hogy a kombináció minden egyes összetevője rendelkezik gyógyászati hatással?

3)      "Gyógyszer hatóanyagainak kombinációjának" minősül-e, ha egy kétkomponensű anyagkombináció egyik összetevője gyógyászati hatóanyag meghatározott indikációra, a másik összetevője pedig, a gyógyszer olyan módosulatát teszi lehetővé, amely ennél az indikációnál a gyógyszer hatásosságát idézi elő?

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

2005/08/26