Elvérzett a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról szóló irányelvjavaslat


Az Európai Parlament a 2005. július 6-án tartott plenáris ülésén elutasította a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról szóló irányelvjavaslat kapcsán az Európai Unió Tanácsa által elfogadott közös álláspontot.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Az Európai Unió történelmében ez az első eset, hogy az Európai Parlament az együttdöntési eljárás során a második olvasatban utasította el a Tanács álláspontját és vetette el a jogszabályjavaslatot. Az Európai Parlament e döntésével a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságára vonatkozó jogalkotási folyamat - eredmény nélkül - lezárult; az irányelvjavaslat sorsa ezzel véglegesen eldőlt, a javaslat alapján nem született irányelv.

A vita csak akkor kezdődhetne újból, ha az Európai Bizottság új javaslatot terjesztene elő és az együttdöntési eljárás elölről kezdődne. Ennek esélye csekély, hiszen az Európai Bizottság egyik tagja, Joaquín Almunia már a szavazás előtt közölte az Európai Parlament képviselőivel: ha úgy döntenének is, hogy elutasítják a közös álláspontot, a Bizottság nem fog új javaslatot benyújtani.

A szavazást megelőzően az irányelvjavaslat parlamenti előadója, Michel Rocard - a közös álláspont teljes elutasítása mellett érvelve - elmondta: az Európai Parlament képviselőit fele-fele arányban megosztotta a téma, és az összes politikai csoport úgy döntött, hogy inkább elutasítja a közös álláspontot egészében, mivel az egyes módosító javaslatokról való szavazás eredménye kiszámíthatatlannak tűnt, ami azzal a kockázattal járt, hogy végső soron mindkét oldal számára elfogadhatatlan, rossz szöveg alakul ki. Rocard szerint az Európai Parlament „kollektív haragot” érzett amiatt, ahogy a Bizottság és a Tanács az irányelv ügyét kezelte. Rocard annak a véleményének is hangot adott, hogy az irányelvjavaslat még „nem érett meg” az elfogadásra.

Az Európai Bizottság részéről Benita Ferrero-Waldner biztos a szavazás eredményét úgy értékelte, hogy irányelv híján elmarad a harmonizáció, azaz az Európai Szabadalmi Hivatal és a nemzeti szabadalmi hivatalok továbbra is különbözőképpen, egymástól eltérően értelmezhetik a szabadalmazhatóság feltételeit.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) sajtóközleménye leszögezi: az ESZH továbbra is szorgalmazni fogja a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságára vonatkozó szabályok európai szinten való összehangolását. A sajtóközlemény határozottan kijelenti, hogy az ESZH e téren kialakult joggyakorlata teljes mértékben összhangban áll az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) irányadó rendelkezéseivel.

 

Publikációk a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról

 

2005/08/24