A 2005. évi Jedlik Ányos-díjak átadása

Tizedik alkalommal került sor a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére, a Jedlik Ányos-díjak átadására a Magyar Szabadalmi Hivatalban, 2005. március 10-én.
A díj adományozására évről évre a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmával kerül sor, tisztelegve a díj névadójának nemcsak egész életútja, hanem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, majd az önkényuralom éveiben tanúsított hazafias kiállása előtt is, melyről Eötvös Loránd így emlékezett meg: „Jedlik életében folyamában is volt idő, melyben a nemzet sorsa iránti aggodalom minden más gondolatot, a hazafi kötelessége minden más munkásságot háttérbe szorított. Akkor volt az, amikor 1848. március 15-én, mint a pesti egyetem bölcsészeti karának dékánja, ezeket írta be a kar naplójába: ‘Mindenki érzi, hogy íly mozgalmak között valamint az egyetemi tanárok, úgy egyetemi ifjúság közönyös állapotban nem maradhat’, és más helyen ‘Azon fontos és Magyarország történetében időszakot alkotó események tekintetéből, melyek e folyó hó 15-ik és következő napjaiban fejlődtek ki, ezen napló is ennek utána magyar nyelven vezettetik.’ Később a tudós tanár és szerzetes beállott nemzetőrnek; és még később, az elnyomatás idejében, amikor azt nem jó szemmel nézték, módot talált rá, hogy a magyar fiúkat magyarul tanítsa. ... Őrizzük meg az ő emlékezetét.”

Az ünnepségen részt vett - Pungor Ernő akadémikus, volt miniszter, Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Mang Béla oktatási minisztériumi helyettes államtitkár mellett - és köszöntőt mondott Széles Gábor, a Magyar Gyáriparosok Országos szövetségének, valamint a Műszaki és Természettudományi Társulatok Szövetségének elnöke, és Marosi György, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület ügyvezető elnöke.
A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át.

A 2005. évi  Jedlik Ányos-díj kitüntetettjei:

2005/03/22