A PCT elérte az egymilliós bejelentési számot

2004 végére a világ minden részéről érkező bejelentésekkel a PCT elérte az egymilliós bejelentési számot. A nemzetközi szabadalmi bejelentések felhasználóbarát, kifizetődő és hatékony rendszereként kialakított PCT tagsága − 1978-ban történt indulása óta − folyamatosan bővül: az első 18 szerződő államhoz képest a rendszer ma már 124 tagállamot számlál. A bővülést a Végrehajtási Szabályzat rendszeres korszerűsítése kísérte annak érdekében, hogy kielégítsék a bejelentők, illetve a szabadalmi hivatalok igényeit, és a PCT-t a nemzetközi szabadalmaztatás élmezőnyében tartsák.

A PCT az élet minden területén szolgálja a feltalálókat: a legnagyobb vállalatoktól kezdve az egyetemi kutatóhelyekig, a kisvállalkozásokon át az egyéni feltalálókig. A digitális technológia bonyolult fejlesztései, a biotechnológia életmentő felfedezései, a hagyományos ismereteket hasznosító új termékek, a munkakímélő berendezések, a játékok − mind-mind megtalálhatók a PCT Hivatal által havonta feldolgozandó több mint 10000 bejelentés között.

Napjainkban az Egyesült Államok, Japán és Németország a legnagyobb PCT-felhasználó országok, ahol a legfőbb multinacionális vállalatok foglalják el a lista első 20 helyét. Ugyanakkor a fejlődő országokban is gyorsan nő a PCT-t használók száma. Ma a világon a 7. legnagyobb felhasználó a Koreai Köztársaság, miközben Kína a 13. helyre kúszik előre.

Az öt legnagyobb felhasználó a világon: Philips (Hollandia), Siemens (Németország), Matsushita (Japán), Bosch (Németország), Sony (Japán). A fejlődő világ öt legnagyobb felhasználója: LG Electronics (Koreai Köztársaság), Samsung Electronics (Koreai Köztársaság), Council of Scientific and Industrial Research (India), Huawei Technologies (Kína) és Ranbaxy Laboratories (India).

A PCT-rendszer előnyét az jelenti, hogy egyetlen nemzetközi bejelentéssel 124 szerződő államban kérhető egyidejűleg szabadalmi oltalom. Egyetlen bejelentési űrlap, egyetlen nyelv, egyetlen díjtáblázat, amely ugyanazt a joghatást biztosítja, mintha mind a 124 államban külön-külön tennének nemzeti bejelentést. A PCT-úton tett bejelentés a bejelentőnek 18 hónappal hosszabb időt ad arra, hogy eldöntse: mely országokban kíván nemzeti szabadalmi oltalmat szerezni, így több idő marad a tesztelésre és a technikai továbbfejlesztésre, a különböző országokban történő piackutatásra, a hasznosítási szerződések és a finanszírozás kimunkálására. A PCT-úton tett bejelentés egyúttal késleltetett kiadásokat is jelent a nemzeti bejelentésekre vonatkozóan. A nemzetközi szakaszban a bejelentők értékes információt nyernek a PCT nemzetközi kutatási és elővizsgálati jelentésből, amely a találmány szabadalmaztatásának várható esélyeit vizsgálja különböző országokra kiterjedően. Mire a bejelentőknek a nemzeti bejelentéseket illetően dönteniük kell, már az információk gazdag tárháza áll rendelkezésükre, amelyre üzleti döntéseiket alapozhatják.

2003 augusztusában vezették be az elektronikus úton történő bejelentés lehetőségét (PCT-SAFE). Az elektronikus bejelentés gyorsabb és olcsóbb a bejelentők, a WIPO és a hivatalok számára egyaránt.

***

Dr. Kamil Idris, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatójának üzenete a PCT szerződő államainak hivatalai számára

2005/02/23