Átadták a szakköri munka pályázat díjait

A szakköri munka mint az innovatív gondolkodásra nevelés színtere

Az Oktatási Minisztérium a Magyar Szabadalmi Hivatallal közösen országos pályázatot hirdetett középiskolai természettudományi és technikai szakkörök és azok vezető tanárai részére „A szakköri munka mint az innovatív gondolkodásra nevelés színtere” címmel.

A pályázat kitűzött célja volt:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

-         egyrészt, bemutatni azokat a pedagógiai eszközöket, amelyekkel elősegítik az innovatív gondolkodás formálását a 15-18 éves természettudományos érdeklődésű diákok szakköri tevékenységében, valamint az ennek kapcsán születő eredményt.

-         másrészt az, hogy a szakköri diákok tanáruk vezetésével a szakkör tematikájához illeszkedően az iparjogvédelmi dokumentáció és műszaki monográfiák alkalmazásával olyan feladatot oldjanak meg, amely a mindennapi műszaki életben jelentkezik a technikatörténet, az energiagazdálkodás, a hulladékhasznosítás témakörében.

Az október 15-ei határidőre 14 pályamunka érkezett. Négy iskola már a korábbi pályázatokon is részt vett. A zsűri értékelése során eleve kizárta azokat a pályamunkákat, melyek a kiírásnak nem feleltek meg. A kizárás oka többnyire az volt, hogy csak a pedagógus írta le tevékenységét, a diákok önálló feladatmegoldása hiányzott, vagy csak utalás volt róla a tanár részéről.

Az értékelhető dolgozatoknál elsődlegesen a diákok munkáját vizsgáltuk, hiszen az egyben a szakkörvezető tanárt is minősítette. A pályázatok közül összességében 12 pályamunka maradt versenyben és ezek közül kellett kiválasztanunk a három legjobbat. A három legjobb pályázat között rangsort nem állítottunk, a díjkiosztás az iskolák neve szerint, betűrendben történt.

 

 

2004/11/10