Megnyílt az ország első PATLIB központja a Miskolci Egyetemen

A Magyar Szabadalmi Hivatal nevében Bendzsel Miklós elnök, valamint a Miskolci Egyetem képviseletében Besenyei Lajos rektor nyitotta meg október 11-én, az Európai Szabadalmi Hivatal szakmai támogatásával működő Patent Library (PATLIB) hálózat első magyarországi regionális központját az egyetem könyvtárában. A miskolci PATLIB központ a két hazai intézmény közötti együttműködés eredményeként jött létre.

A Magyar Szabadalmi Hivatal fontos feladata - tekintettel az Európai Szabadalmi Egyezményhez való csatlakozásra - a Magyarországon működő iparjogvédelmi tájékoztatási rendszer átalakítása, továbbfejlesztése. Ezt a célt szolgálja az európai szabadalmi rendszer keretében működő Patent Library (PATLIB) hálózat magyarországi kiépítése, működtetése, ami a vállalkozások, egyéni feltalálók, kutatók, oktatók, a műszaki és a természettudományi, az agrár- és a közgazdász szakemberek iparjogvédelmi tájékozottságát szélesíti, részükre iparjogvédelmi információt szolgáltat. A Miskolci Egyetem az információszolgáltatást, az iparjogvédelmi tájékozottság és képzettség fejlesztését a maga részéről is fontosnak tartja. Ezért született megállapodás annak érdekében, hogy az MSZH az első magyarországi regionális PATLIB Központot Miskolcon, a Miskolci Egyetemmel együttműködésben működtesse.

Az iparjogvédelmi hatóság és a nagy hagyományú egyetem együttműködésének keretében a PATLIB központnak az egyetem könyvtára ad otthont. Az egyetemen létrejött és működő központ a szellemi tulajdonvédelmi oltalmi formák teljes körére vonatkozó tájékoztató-ügyfélszolgálati szolgáltatásokat kínál az észak-magyarországi régió számára, kiszolgálja a cégek, intézmények, szervezetek, vállalkozók és érdeklődők szellemi alkotásainak jogvédelmével kapcsolatos információs igényeiket. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

2004/10/13