Iparjogvédelmi képzés a kisvállalkozásokért

Regionális iparjogvédelmi információs hálózat kialakítása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Szabadalmi Hivatal valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium összefogásával

A szellemi tulajdonnal való ésszerű gazdálkodás az élesedő piaci versenyben való helytállás elengedhetetlen feltétele a tudásalapú gazdaságban. A kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése szükségessé teszi szellemi tulajdonvédelmi ismereteik fejlesztését, hiszen e vállalati kör iparjogvédelmi tájékozottsága, szellemi tulajdonvédelmi jártassága, versenyképessége még elmarad nyugat-európai társaikétól.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) olyan kiterjedt regionális hálózattal és tagsággal rendelkező vállalkozói érdekképviseleti szerv, amely fontosnak tartja a magyar vállalkozók szellemi tulajdonvédelmi kultúrájának fejlesztését. A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) a kamara megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálati irodáiban alakít ki regionális iparjogvédelmi információs pontokat a kis- és középvállalkozások iparjogvédelmi tájékoztatása érdekében.

Az MKIK bázisán kialakított regionális iparjogvédelmi információs pontokon lehetőség nyílik mind személyes tájékozódásra, mind pedig elektronikus úton történő megkeresésre. A kezdeti időszakban ehhez az MSZH erős szakértői támogatást nyújt. A helyben meg nem válaszolt kérdésekre a hivatal központi ügyfélszolgálata is rendelkezésre áll, akár telefonon, akár elektronikus levelezés útján. Az együttműködés későbbi szakaszában a regionális iparjogvédelmi információs hálózat maga szervez iparjogvédelmi felvilágosító képzési programokat a kis- és középvállalkozások számára.

Az állam a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium költségvetési fejezetében levő Kis- és Középvállalkozói Célelőirányzat felhasználásával segíti elő a kis- és középvállalkozások szellemi tulajdonvédelmi tevékenységének erősítését célzó hálózat felállítását és üzemeltetését. A minisztérium, az említett keret terhére ez évben 20 millió forintot különített el, 2005-re pedig 50 millió forintot tervez.

A kamarai szolgáltatói kör iparjogvédelmi oktatása -- dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének megnyitóját és üdvözlő szavait követően -- 2004. augusztus 24-én kezdődött meg az MSZH székházában. A tanfolyam előadói illetve oktatói a hivatal tapasztalt szakértői. A hallgatók szeptember közepén tesznek vizsgát megszerzett iparjogvédelmi ismereteikből, ezt követően, még ugyancsak szeptemberben megkezdődhet a szolgáltatás az iparjogvédelmi információs pontokon, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megyei ügyfélszolgálataival együttműködve.

 

2004/08/25