Iparjogvédelmi könyvtár nyílik a Miskolci Egyetemen

együttműködési megállapodás


A Magyar Szabadalmi Hivatal nevében Bendzsel Miklós elnök, valamint a Miskolci Egyetem képviseletében Besenyei Lajos rektor együttműködési megállapodást írt alá 2004. július 6-án, Miskolcon. Az iparjogvédelmi hatóság és a nagy hagyományú egyetem együttműködésének célja az Európai Szabadalmi Rendszer keretében működő, első hazai Szabadalmi Könyvtár (Patent Library) megnyitása és működtetése.

A Magyar Szabadalmi Hivatal fontos feladata - tekintettel az Európai Szabadalmi Egyezményhez való csatlakozásra - a Magyarországon működő iparjogvédelmi tájékoztatási rendszer átalakítása, továbbfejlesztése. Ezt a célt szolgálja az Európai Szabadalmi Rendszer keretében működő szabadalmi könyvtárhálózat (PATLIB) magyarországi kiépítése, működtetése, amely a vállalkozások, egyéni feltalálók, kutatók, oktatók, a műszaki és természettudományi, az agrár és közgazdász szakemberek iparjogvédelmi tájékozottságát szélesíti, részükre iparjogvédelmi információt szolgáltat. A Miskolci Egyetem az információszolgáltatást, az iparjogvédelmi tájékozottság és képzettség fejlesztését saját részéről is fontosnak tartja, ezért a megállapodás értelmében az első magyarországi regionális PATLIB központot az MSZH a Miskolci Egyetemmel együttműködésben nyitja meg.

A PATLIB központnak az Egyetem Könyvtára ad otthont. Az egyetemen létrejövő és működő központ a szellemi tulajdonvédelmi oltalmi formák teljes körére vonatkozó tájékoztató-ügyfélszolgálati szolgáltatásokat kínál az észak-magyarországi régió számára, kiszolgálja cégek, intézmények, szervezetek, vállalkozók, érdeklődők szellemi alkotásainak jogvédelmével kapcsolatos információigényét. A központ megnyitását 2004. szeptemberében tervezik.

 

2004/07/12