„Ösztönözzük az alkotó tevékenységet!”

A Szellemi Tulajdon Világnapja (2004. április 26.)

Dr. Kamil Idris, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgatójának üzenete a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A Szellemi Tulajdon Világnapja jó alkalmat teremt a világ népei számára, hogy elgondolkodjanak, milyen fontos az alkotó tevékenység és az innováció szerepe egy jobb világ megteremtésében.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

„Ösztönözzük az alkotó tevékenységet!”. Ez az idei világnapunk mottója, ami egyúttal a Szellemi Tulajdon Világszervezete jövőképének is központi motívuma. Meggyőződésünk, hogy bármely nemzet gazdasága növekedési pályára állhat és kulturális fejlődése felívelhet, ha termőre fordítja az alkotóerőt és az innovációt, kihasználva egyben a szellemi tulajdonvédelmi rendszer adta lehetőségeket.

 

Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje  a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben - azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén.

 

Ezt felismerve, számos állam kormánya fogalmazza meg szellemi tulajdonvédelmi politikáját és átfogó fejlesztési tervének szerves részévé teszi. A WIPO-nak az a célja, hogy segítséget nyújtson e törekvésükben, együttműködve a világ valamennyi országával.

 

Az államok vezetői a szellemi tulajdonvédelmi tudatosság kialakításával és a szükséges infrastruktúra kiépítésével segíthetik polgáraikat a szellemi tulajdonvédelmi rendszer széles körű kihasználásában, ezáltal olyan gazdasági környezetet és kultúrát teremthetnek, amely valóban ösztönzi az alkotóerő kibontakozását.

 

2004/04/21