Változás a K+F minősítésben

Tisztelt Ügyfeleink!

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésében 2023. szeptember 1-jétől bekövetkező változásról.

2023 júniusában megjelent a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény módosítása, mely alapján 2023. szeptember 1-jétől a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítését a Magyarország Kormánya által kijelölt szerv végzi.

A szakterületet érintő jogszabályi változások a hatékonyabb munkavégzés és párhuzamosságok felszámolása érdekében megszüntetik a hatósági eljárást és a szakértői eljárást teszik általánossá. A szakértői vélemény kiállításával kapcsolatos feladat- és hatásköröket pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz (NKFIH) telepítik át.

Ennek fényében a K+F minősítési kérelmek és szakértői megkeresések benyújtására a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) 2023. augusztus 31-ig volt lehetőség. A 2023. augusztus 31-ig beérkezett dokumentumokat a hivatal a jelenleg hatályos jogszabályok alapján bírálja el, ezt követően azonban nem lesz lehetőség az SZTNH-hoz ilyen jellegű megkeresések benyújtására, a továbbiakban a feladat az NKFIH hatáskörébe fog tartozni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2023. szeptember 1-jétől a K+F minősítési kérelmek benyújtása az e-bejelentési felületen sem működik – erről a „Érvénytelen beadványtípushoz tartozó PDF” hibaüzenet tájékoztatja az ügyfeleket.

A folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban a  kf [169] hipo [961] gov [961] hu e-mail címen kaphatnak további tájékoztatást.

2023/09/01