FELHÍVÁS

Mint az bizonyára az olvasó számára ismeretes, az Európai Bizottság 2016. március 23-án hirdette meg a kiadók szerzői jogi értékláncban betöltött szerepéről, valamint a látképek szabad felhasználásáról ("panorámaszabadság") szóló nyilvános konzultációját (Public consultation on the role of publishers in the copyright value chain and on the 'panorama exception'). A konzultáció 2016. június 15-ig lesz elérhető itt.

A Bizottság a konzultáció keretében észrevételeket vár a kiadók jogaival kapcsolatban, különösen abban a tekintetben, hogy milyen hatással lenne a kiadói szektorra egy, a kiadóknak európai uniós szinten biztosított szomszédos jogi jogosultság. A Bizottság továbbá a panorámaszabadság jelenlegi jogi keretrendszerére vonatkozó vizsgálatot folytat, amelyben fel kívánja használni a konzultáció során beérkező véleményeket is.

A konzultáció keretében kialakítandó és képviselendő egységes kormányzati álláspontot az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala együttesen fogja kialakítani.

Annak érdekében, hogy a fent hivatkozott konzultációban felmerülő kérdésekkel összefüggésben kialakítandó magyar álláspontban a hazai érdekeltek véleménye megfelelően tükröztetve lehessen, e helyt kívánunk buzdítani minden érintettet, hogy juttassa el számunkra a kérdésekkel kapcsolatos véleményét. Amennyiben a konzultáció során közvetlenül kívánják megküldeni a Bizottság részére észrevételeiket, akkor köszönettel vennénk, ha ezeket – szintén a megalapozott kormányzati álláspont kialakítása érdekében – egyúttal a részünkre is megküldenék.

A kiadók szerzői jogi értékláncban betöltött szerepéről, valamint a látképek szabad felhasználásáról ("panorámaszabadság") szóló nyilvános konzultációval kapcsolatos észrevételeiket

2016. június 1-ig

várjuk a szerzoijogireform [169] hipo [961] gov [961] hu továbbá a  niehat [169] im [961] gov [961] hu e-mail címekre.

 

Együttműködését előre is köszönjük!

 

 

Igazságügyi Minisztérium                                                   Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

 

2016/05/02