Útmutató a formatervezésiminta-oltalmi bejelentéshez

Bejelentési útmutatóval segíti a formatervezésiminta-oltalmat igénylő ügyfeleit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az útmutató célja, hogy segítse a bejelentőket a szabályszerű beadványok elkészítésében, gyakorlati példákon és ábrákon keresztül, a gyors és zökkenőmentes eljárás érdekében.

Formatervezésiminta-oltalmat kaphat bármely ipari vagy kézműipari árucikk új és egyéni megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének a külső jellegzetességei – különösen a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve a felhasznált anyagok jellegzetességei – eredményeznek. Magyarországon ez az oltalom az SZTNH-nál kérelmezhető, betartva az útmutatóban is részletezett szabályokat.

Az útmutató tartalmazza a beadványok alaki előírásait, példákkal szemlélteti a helyes ábrázolás kritériumait, emellett áttekintést nyújt a formatervezésiminta-oltalmi eljárás menetéről.

Az útmutató választ ad többek között az alábbi kérdésekre:

  • Hogyan lehet a formatervezési minta alternatív állapotait ábrázolni?
  • Milyen egy szabályos vizuális lemondó nyilatkozat?
  • Mire szolgál a változtató nyilatkozat és hogyan kell megfogalmazni?

Az útmutató az alábbi pdf formátumokban érhető el: Egyoldalas», illetve Könyv változat»

Az útmutató, a korábban közzétett formatervezésiminta-oltalmi videós segédletekkel együtt, az alábbi linkre kattintva is elérhető: https://www.sztnh.gov.hu/hu/dizajn/bejelentesi-utmutato-es-videos-segedletek

 

 

 

2020/09/15