Szijjártó Péter találkozott a WIPO főigazgatójával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2020. október 13-án találkozott Daren Tanggal, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) új főigazgatójával. 

 

Fotó: WIPO/BERROD

Fotó: WIPO/BERROD

 

A miniszter a magyar kormány nevében gratulált a főigazgatónak, aki 2020. október 1-jén kezdte meg hatéves mandátumát a Világszervezet élén. A megbeszélésen a WIPO és Magyarország közötti együttműködéssel kapcsolatos több kérdést is érintettek, így például a szellemi tulajdoni rendszer kkv-k és egyetemek körében történő fokozottabb népszerűsítését. Megállapodtak abban, hogy Magyarországnak a Globális Innovációs Index szerinti innovációs teljesítményéről szóló stratégiai párbeszédet kezdenek.

Szijjártó Péter és Daren Tang beszéltek a földrajzi jelzések és eredetmegjelölések fontosságáról is. Ennek kapcsán a miniszter tájékoztatta a főigazgatót, hogy a Lisszaboni Megállapodás eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről szóló genfi szövegének ratifikációs folyamata Magyarországon az utolsó fázisnál tart és várhatóan 2021 kora tavaszán lezárul. Kiemelte továbbá, hogy a földrajzi árujelzők védelme hazánk számára stratégiai fontosságú kérdés.

Szijjártó Péter végül meghívta a főigazgatót, hogy 2021-ben tegyen hivatalos látogatást Budapesten.

Miniszter úrnak nem ez az elő látogatása a szervezetnél, 2019 áprilisában találkozott a korábbi főigazgatóval, Francis Gurryvel, annak apropóján, hogy a WIPO épületében a szellemi tulajdon világnapja alkalmából bemutatták a Teqball nevű magyar találmányt.

A mostani genfi látogatáson miniszter úr megbeszélést folytatott továbbá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával és megnyitotta Magyarország genfi konzulátusát is.

 

 

 

2020/10/13