SAJTÓKÖZLEMÉNY — Még 12 napig regisztrálhatnak a cégek projektcsoport-minősítésre!

Február végéig van lehetősége a vállalkozásoknak projektcsoport-minősítési eljárásra regisztrálni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Komoly adminisztrációs segítséget kaphatnak azok a cégek, amelyek több, azonos jellegű kutatás-fejlesztési projektet is futtatnak, s ezekre szeretnének K+F minősítést szerezni.

2022. február 28-ig van lehetősége a normál üzleti évben működő vállalkozásoknak regisztrálni projektcsoport-minősítésre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A minősítést azoknak a nagyvállaltoknak érdemes igénybe venniük, amelyek számos kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósítanak meg egy adott időszakban, és szeretnék, hogy tevékenységük igazoltan megfeleljen a K+F fogalmának. A négyszakaszos eljárásban így nem szükséges a teljes tevékenységet bemutatni, a vizsgálat során kizárólag a projektek csoportokba rendezése és az SZTNH által kiválasztott, körülbelül 20 százaléknyi projekt bemutatása jelenti a minősítés alapját. 

„A projektcsoport-minősítés előnye, hogy ezáltal a vállalkozások akár az adminisztráció 80 százalékát is megspórolhatják a projektek egyenként történő vizsgálatához képest. Az eljárás végén kiadott határozat pedig felhasználható az adókedvezmények igénybevételénél, de egyes K+F pályázati források esetén is, ezzel csökkentve az esetleges visszafizetési kötelezettség kockázatát” – emelte ki a regisztráció előnyeit Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala éppen 10 éve, 2012. február 1-je óta végzi hazánkban egyedüliként a K+F minősítést. Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Az ilyen jellegű kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már a munka megkezdése előtt K+F minősítést kérnek, ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, de pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek, és a jövőben is lesznek olyan kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos pályázati kiírások, amelyekben kötelező lesz egy ilyen minősítés megszerzése.

A minősítés akár tízmilliós plusz bevételt is jelenthet, mégis még mindig sok olyan vállalkozás van Magyarországon, amely nem is tudja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat – ezzel pedig jelentős kedvezményektől esik el. Emiatt érdemes felkeresni az SZTNH-t, ahol előzetes konzultáció keretében is érdeklődhetnek a cégek arról, tevékenységük kutatás-fejlesztésnek minősül-e.

További információ a projektcsoport-minősítéssel kapcsolatban az alábbi honlapon található:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/szakmai-oldalak/kf-minosites#pcsm

 

További információ:

Vékony Zsolt
kommunikációs munkatárs
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
E-mail: zsolt [961] vekony [169] hipo [961] gov [961] hu
Telefon: +36 30 146 4514

2022/02/17