A WIPO 2020-ra vonatkozó összefoglalója a design szemszögéből – a Hágai Rendszer változásai

A WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) összefoglalta a tavalyi év legfontosabb ipari mintákat érintő történéseit, amelyből többek között kiderül, hogy mely országokkal bővült a Hágai Unió, milyen következményei vannak a Brexitnek és hogyan változik a kapcsolattartás a Nemzetközi Irodával. A legfontosabb változásokat az alábbiakban ismertetjük ügyfeleink és képviselőik számára.

2020. januárjában Izraellel és a Szamoa-szigetekkel lett gazdagabb a Hágai Rendszer keretében nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentés során megjelölhető tagok listája, márciusban pedig Mexikóval, az első spanyol ajkú latin amerikai országgal bővült a Hágai Megállapodáshoz csatlakozók száma. Suriname frissítette tagságát azáltal, hogy csatlakozott a Hágai Megállapodás 1999. évi szövegéhez, amely Suriname tekintetében 2020. szeptember 10-én lépett hatályba.

A Brexit átmeneti időszaka 2020. december 31-ével lezárult, így 2021. január elsejétől az Európai Unió nemzetközi ipariminta-oltalmi kérelemben történő megjelölése az Egyesült Királyságban már nem lesz hatályos, tehát a bejelentők ezentúl nem tudják az Európai Unió megjelölésével a bejelentésüket az Egyesült Királyságra is kiterjeszteni. Erre tekintettel a WIPO szoros együttműködésben áll az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdoni Hivatalával annak érdekében, hogy pontos információkkal rendelkezzen a Brexit Európai Uniót megjelölő nemzetközi ipariminta-oltalmi kérelmekre és az Európai Unióra vonatkozó nyilvántartásokra gyakorolt hatásairól.

A WIPO Nemzetközi Irodája 2020. nyarán elindította közvetlen telefonvonala vonatkozásában az automata híváselosztó rendszerét. Ennek köszönhetően az automata a hívót az általa választott nyelv és a kérdés jellege (általános vagy konkrét) szerinti legmegfelelőbb kapcsolattartóval köti össze. A WIPO emellett kiterjesztette a „Contact Hague” kapcsolattartó felületén választható témakörök listáját is a gördülékenyebb kommunikáció érdekében. Így az ügyfelek még egyszerűbben tudnak a Nemzetközi Irodához fordulni, legyen szó akár technikai jellegű kérdésekről vagy akár IT problémák jelentéséről.

A WIPO 2020. márciusában megszűntette a papír alapú kommunikációt és ezt követően csak e-mailben értesíti ügyfeleit a nemzetközi ipariminta-oltalmi ügyekben. Ezzel összefüggésben 2021. február 1-jétől új követelményként e-mail cím megadási kötelezettség lép életbe a Hágai Rendszer használói számára. Az újítások nemcsak a korszerűsítést, hanem az információk ügyfelek részére történő leggyorsabb eljuttatását, s így az eljárás lerövidítését is szolgálják.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán keresztül vagy a WIPO-nál közvetlenül benyújtható nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentésekről honlapunkon itt olvashat bővebben.

2021/01/29