Rólunk a médiában

A vállalkozások akár bele is bukhatnak a szellemi jogvédelem hiányába 
Dr. Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jog elnökhelyettesével Érczfalvi András beszélgetett a Monitor Délutánban.
https://trendfm.hu/cimlap/a-vallalkozasok-akar-bele-is-bukhatnak-a-szellemi-jogvedelem-hianyaba-16819
 

Lábody Péter, korábban az SZTNH szerzői jogi főosztályának vezetője, október 25-től a hivatal jogi elnökhelyettese
Az SZTNH új jogi elnökhelyettese a nemzetközi kapcsolatokban hisz.
A Lábody Péterrel készített interjú 23 perc 44 másodperctől hallható, időtartama 7 perc.
https://millasreggeli.hu/podcast/fizetesi-tanulmany-szellemi-tulajdon-ry...

 

Nagyon sok a jó magyar ötlet, de van még hová fejlődni a szellemitulajdon-stratégiát tekintve
Nézőpontváltásra van szükség Magyarországon – mondta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Hivatalának elnöke a hivatal sajtóreggelijén. A magyar vállalkozások mindössze 3 százaléka rendelkezik oltalommal, ez nagyon kevés. Pedig számtalan jó ötlet van, de a magyar megoldások sokszor nem hasznosulnak üzleti előnyként. Lehet és nem is nehéz ezen változtatni, Pomázi optimista, szerinte már érezhető a fejlődés.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211015/nagyon-sok-a-jo-magyar-otlet-de-van-meg-hova-fejlodni-a-szellemitulajdon-strategiat-tekintve-505544

 

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 3 százaléka rendelkezik valamilyen oltalommal
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szerint, ennél jóval magasabb számokra lenne szükség, különben a cégek idővel elveszíthetik összes versenyelőnyüket. Pomázi Gyula hozzátette: egyetlen oltalom már 10 százalékkal javíthatja egy kkv növekedési esélyét. Ha pedig többet is alkalmaz, akkor már 30 százalékos ugyanez az esély a szakértők szerint.
https://trendfm.hu/cimlap/a-hazai-kis-es-kozepvallalkozasok-mindossze-3-szazaleka-rendelkezik-valamilyen-oltalommal-16645

 

A szellemi tulajdon a 21. század olaja
Az Európai Unióban a kis- és középvállalkozások 8,8 százalékának van valamilyen bejegyzett oltalma, Magyarországon ez a szám mindössze 3,3 százalék – a rövid távú cél ennek a megduplázása.
https://www.vg.hu/cegvilag/2021/10/a-szellemi-tulajdon-a-21-szazad-olaja

 

Egy hellyel feljebb kerültünk az innovációs világranglistán
Magyarország a tavalyihoz képest egy helyet előrelépve a 34. lett a gazdaságok innovációs teljesítményét vizsgáló Globális Innovációs Indexen.
https://trendfm.hu/cimlap/egy-hellyel-feljebb-kerultunk-az-innovacios-vi...

 

5LETBŐL ÉRTÉK, AVAGY: MIT ÉR A VÁLLALKOZÁS SZELLEMITULAJDON-VÉDELEM NÉLKÜL?
Cégvezetők, üzleti döntéshozók hajlamosak jó magas biztosítási összeget kikötni épületeik, gépeik értékére, ám sajnos Magyarországon a vállalatok, vállalkozások – illetve vezetőik – egy szűk rétege csak, amely valóban komolyan veszi a nem kézzelfogható javainak védelmét. Nálunk a vállalatok 3, Csehországában 8 az EU-ban pedig átlagosan 10 százaléka foglalkozik aktívan ezzel a kérdéssel.
https://figyelo.hu/hirek/5letbol-ertek-avagy-mit-er-a-vallalkozas-szelle...

 

Az oltalom használata hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez
Csak erős szellemi tulajdon védelemmel lehet erős az ország - hangsúlyozta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Világgazdaság konferenciáján. Pomázi Gyula kiemelte: az oltalom használata jelentősen hozzájárul a cégek gazdasági növekedéséhez.
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/az-oltalom-hasznalata-hozzajarul-a-cegek-ga...

 

Bekopogtatott a Meki a kolbászos kürtőskalácsért
Magyarországon a 2019-es mélypont után az idei első fél évben 248 szabadalmi bejelentést indítottak el a vállalkozások. A bejelentések 56 százaléka elektronikus úton érkezett az SZTNH-hoz – hangsúlyozta Pomázi Gyula Zoltán, az 5letből érték, a szellemi alkotások tudatos védelme című konferencián.
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/09/bekopogtatott-a-...

 

A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) és a Világgazdaság közös üzleti konferenciájára szeptember 9-én kerül sor.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/08/a-szellemi-tulajdon-vedelme-a-v...

 

Intézményesítették a Tankcsapdát, díjat kapott a zenekar
Csütörtök délelőtt átadták a Magyar Szabadalmi Hivatal által alapított Millenniumi Díjakat. A ceremóniára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában került sor, ahol ezúttal egy rockzenekar, méghozzá a debreceni Tankcsapda is elismerést kapott. Hogy miként került képbe a banda egy olyan díj kapcsán, amelyet elsősorban intézményeknek osztanak, arra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke adott magyarázatot az Indexnek, a Tankcsapda dobosát, Fejes Tamást pedig arról kérdeztük, mit jelent számukra egy ilyen elismerés.
https://index.hu/fomo/2021/09/02/millenniumi-dij-tankcsapda-magyar-szaba...

 

Munkavállalók tréningje, aranyköpés, KKV kutatás-fejlesztés — Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. szeptember 9-i adás
GONDOLKODOM: Mennyire aktív a KKV szektor a kutatás-fejlesztés terén? – Szmollár Katalin, az SZTNH kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának osztályvezetője nyilatkozik.
https://millasreggeli.hu/podcast/munkavallalok-treningje-aranykopes-kkv-...

 

Nők karrier lehetőségei, aranyköpés, Csokoládé Világnapja, hotspot  — Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. júnlus 7-i adás
GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYON: Csokoládé Világnapja: szabadalmi bejelentések a múltból – Szakács Lilla, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mintaoltalmi osztályának vezetője hallható.
https://millasreggeli.hu/podcast/nok-karrier-lehetosegei-aranykopes-csok...

 

Az éltető víz – „vizes" innovációk a múltból
A vízzel kapcsolatos oltalmaknak hazánkban komoly hagyománya van: az Apentának már 122 éve van megadott, máig érvényes védjegye a „palaczk töltő készüléket" a 19. században találták fel és szabadalmaztatták, de jóval az I. világháború előtt jegyezték be a „vízzel színezhető varázsfestészeti képek" elkészítésére kifejlesztett terméket is. Vízben gazdag országunk tehát nem meglepő módon a vízzel kapcsolatos találmányokban is bővelkedik. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte, hogy milyen különleges szabadalmakat, védjegyeket és formatervezésiminta-oltalmakat jegyeztek be az elmúlt 125 évben ezzel a természeti erőforrással kapcsolatban.
https://www.origo.hu/jog/20210822-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...

 

Csokoládé világnapja: szabadalmi bejelentések a múltból
A jelenleg kapható buborékos csokik ősét már a II. világháború előtt bejegyezték Magyarországon, míg a Balaton szelet az 1930-as években szerzett védjegyet. Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb szabadalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt 125 évben.
https://www.origo.hu/jog/20210707-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...

 

Hamisítványokat is árultak az Eb-n
A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságon Budapest négy mérkőzésnek adott otthont, ahol a játékosok és a szurkolók mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei sem tétlenkedtek. A meccsek alatt a Puskás Aréna és a hivatalos szurkolói zóna környékén a társhatóságok támogatásával foglaltak le hamis termékeket és adózatlan cigarettát.
https://www.origo.hu/jog/20210730-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...
 

Tudomány-díjak
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat  —   Budapest, 2021. június 8., kedd (MTI) 

Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját kedden tartották Budapesten.
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/atadtak-az...

 

De mit ad nekünk az új szerzői jogi törvény? —  Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. június 2-i adás
Jön a felfordulás? Életbe lépett az új szerzői jogi törvény… Elvileg felborul a paródia gyártás, a mémek, a közösségi médián való tartalom közlés, a hirdetési pénzek elosztása, az iskolákban a képzési anyagok megosztása, a könyvtári könyvek elérhetősége, az online szerződések formái. Szóval sok minden. Lábody Péter, az SZTNH szerzői jogi főosztályának vezetője tisztázta a helyzetet.
https://youtu.be/ulhZjsO867s
 

Multiverzum
Az M5 a 125 éves hivatal tiszteletére szentelt egy egész adást a szabadalmaknak, találmányoknak.
https://mediaklikk.hu/video/multiverzum-2021-05-16-i-adas/
 

Rengeteg jó magyar ötlet van, de sokszor külföldieket teszünk milliárdossá ezekkel
Magyarország világviszonylatban mérsékelt innovátornak számít. Rengeteg a jó ötlet és a megvalósítás is, a gyártást tekintve nagyon jól állunk, azonban az innováció hasznosítását, piacon való értékesítését tekintve jelentős lemaradásban vannak a magyar cégek, emiatt pedig nagyon sok magyar kkv szenved hátrányt a nemzetközi piacokon. A Szellemi Tulajdon világnapján Pomázi Gyulával, az SZTNH elnökével többek között arról beszélgettünk, mennyire növelheti a szellemi tulajdon a cégek versenyképességét, hogyan működik a szabadalmaztatás, illetve mit lehet, és mit kell oltalom alá helyezni, ha biztosítani szeretnénk, hogy ne lopja el valaki az ötletet, brandet. Ezen felül kitértünk arra is, hogyan alakul át idén nyáron a szerzői jogi törvény és milyen hatása lesz a változásnak.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210426/rengeteg-jo-magyar-otlet-van-...
 

Szellemi tulajdon világnapja: piacra visszük az ötleteit
Április 26. a szellemi tulajdon világnapja. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által életre hívott kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, milyen fontos a világ fejlődéséhez hozzájáruló műszaki alkotók és művészek eredményeinek védelme. A jeles alkalomhoz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is csatlakozott egy online konferencián – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleményében.
https://magyarnemzet.hu/belfold/szellemi-tulajdon-vilagnapja-piacra-viss...
 

A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos
A szellemi tulajdon védelme, az alkotók elismerése nemcsak az ötletgazdák, hanem a vállalkozások, a munkahelyek szempontjából is fontos - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által a szellemi tulajdon világnapja alkalmából rendezett online konferencián.
ttps://www.origo.hu/gazdasag/20210426-szellemi-tulajdon-vedelme-vallalkozasok-s...
 

ITM: a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos
A szellemi tulajdon védelme, az alkotók elismerése nemcsak az ötletgazdák, hanem a vállalkozások, a munkahelyek szempontjából is fontos - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által a szellemi tulajdon világnapja alkalmából rendezett online konferencián.
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/itm-a-szel...
Forrás: MTI 2021. április 26., hétfő 12:30
 

Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. április 21-i adása
Az elmúlt években jelentősen nőtt a K+F minősítést kérő vállalkozások száma, ezért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekre benyújtott pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.  A Millásreggeli vendége volt az SZTNH elnöke, Pomázi Gyula.
Az interjú 38 perc 50 másodperctől indul, időtartama 8 perc.
https://millasreggeli.hu/podcast/asvanyvizpiac-kf-feher-konyv-netflix/
 

Fehér könyv segíti a fejlesztést — M1 TV csatorna – Ma reggel 2021. április 16-i adás
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH.  A reggeli műsor vendége volt az SZTNH elnöke, Pomázi Gyula.
Az elnöki interjú a médiaklikk oldalán az  alábbi linken  visszanézhető, az interjú időtartama 9 perc.
 

Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH
A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tízedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.
https://www.origo.hu/jog/20210415-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...
 

„A szerzői jogi törvényben komoly változások várhatók”
Idén 125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Pomázi Gyula elnökkel egyebek mellett a jubileumi esztendőről, illetve a szerzői jogok fontosságáról is beszélgettek.
https://kultura.hu/a-szerzoi-jogi-torvenyben-komoly-valtozasok-varhatoak/
 

Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. áprilisi 14-i adása
Jelentős változások előtt a szerzői jogi törvény. A stúdió vendége volt dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerzői jogi főosztályának vezetője.
https://youtu.be/IQ1_yc4BuOw
 

Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) közösen idén is meghirdeti a Magyar Formatervezési Díj pályázatot. A pályamunkákat április végéig, elektronikus úton lehet beküldeni.
https://kormany.hu/hirek/iden-is-varjak-a-magyar-formatervezesi-dij-paly...
 

Egyre több a magyar védjegy Európában
A külföldre irányuló növekvő magyar vállalkozói aktivitást jelzi, hogy a hazai bejelentők tavaly 837 európai uniós védjegybejelentést nyújtottak be az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO), 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)
https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/egyre-tobb-a-magyar-vedjegy...
 

Jazzy Rádió – Stílus és szenvedély 2021. március 29-i adása
Milyen változások jönnek a közösségi médiában? A stúdió vendége volt dr. Lábody Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerzői jogi főosztályának vezetője.
https://jazzy.hu/happy-hours/milyen-valtozasok-jonnek-a-kozossegi-mediaban/
 

Tengeren érkezik a legtöbb hamis áru
A hamis áruk szállításának az egyik legfőbb csatornája a konténeres tengeri fuvarozás: 2014 és 2016 között így szállították a lefoglalt hamisított áruk összértékének 56 százalékát. A hajóval szállított konténerek több mint fele Németországon, Hollandián és az Egyesült Királyságon keresztül jutott be az unióba 2016-ban – derül ki a friss uniós tanulmányokból. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese szerint csak uniós szintű összefogással lehet a hamisított termékek Európába áramlását megfékezni.
https://www.origo.hu/jog/20210329-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...
 

Nőtt a hatályos szabadalmak száma Magyarországon
A Magyarországon hatályos szabadalmak száma tavaly év végén 33 566 volt, 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Világgazdasággal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nott-a-hatalyos-szabadalmak-...
 

Magyar Katolikus Rádió -  Kerengő közéleti beszélgetések, 2021. március 10-i adás
125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, ebből az alkalomból a Magyar Katolikus Rádió vendége volt  a hivatal elnöke, Pomázi Gyula.
Az interjú 0:34 percnél kezdődik, időtartama 23 perc.
https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=17&mev=2021&mho=...
 

Feladatunk a gazdaság egyik alappillérévé tenni a szellemi tulajdont
„A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) törekszik arra, hogy tudatosítsa a szellemitulajdon-védelem fontosságát az ötletét megvalósítani és hasznosítani kívánó vállalkozásokban, emberekben” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Pomázi Gyula, a hivatal elnöke, akivel az intézmény fennállásának 125 éves évfordulója kapcsán beszélgettek.
https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210306-feladatunk-a-gazdasag-egyik-alappillereve-tenni-a-szellemi-tulajdont
 

Jazzy Rádió – Millásreggeli 2021. március 3-i adása
Gondolkodom, tehát vagyon: március 1-jén volt 125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Ennyi idő sem volt elég, tudatosítani a vállalkozókban, hogy a szellemi tulajdonnak hatalmas értéke van, és azt meg kell védeni? A Millásreggeli vendége volt elnök úr.
Az interjú 42 perc 43 másodpercnél kezdődik, időtartama 10 perc.
https://millasreggeli.hu/podcast/elet-es-munka-otthon-szellemi-tulajdon-...
 

Jazzy Rádió – Happy Hours március 01-i adása - 125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
A Jazzy Rádió Happy Hours adásának vendége volt Legeza Dénes, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Tájékoztatásért és Innovációért felelős főosztályának vezetője.
https://jazzy.hu/happy-hours/125-eves-a-szellemi-tulajdon-nemzeti-hivatala/
 

Milliókat bukhatnak a cégek, ha nem védik szellemitulajdon-portfóliójukat
Egyre több vállalkozás, kutatóintézet, egyetem figyel szellemi tulajdonára, mert felismerték, hogy jelentős gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemitulajdon-portfólió, stratégia – hangsúlyozta Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke hétfőn a hivatal 125 éves jubileumi ünnepségén.
https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/03/01/milliokat-bukhatnak-a-cegek-ha...
 

Egyre többen ismerik fel a szellemi tulajdon jelentőségét
Egyre több vállalkozás, kutatóintézet, egyetem figyel szellemi tulajdonára, mert felismerték, hogy jelentős gazdasági és versenyelőnyt jelent egy jól megtervezett szellemitulajdon-portfólió, stratégia - hangsúlyozta Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke hétfőn a hivatal 125 éves jubileumi ünnepségén.
https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210301-egyre-tobben-ismerik-fel-a...
 

Elszivárog a magyar szellemi tulajdon
Támogatástól, adókedvezménytől, piacszerzéstől és tőkebefektetéstől esik el az a feltaláló, aki nem védeti le a fejlesztését. Pomázi Gyula, a március 1-jén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: a figyelmetlenség milliárdos károkat, cégek, kutatók ellehetetlenülését eredményezheti. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szabadalmaztatási jogszabályai komoly versenyhátrányt jelentenek az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/elszivarog-a-magyar-szellemi-tulajdon-9...
 

Hol tart a magyar innováció 2021-ben? — M5 TV csatorna – Ez itt a kérdés 2021. február 26-i adás
A meghívott beszélgető partnerek a hazai innováció helyzetét igyekeztek széles körűen áttekinteni. Szó volt arról, hogy az egyes szereplők milyen felelősséggel tartoznak azért, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs eredmények a társadalom számára is hasznot hajtsanak, valamint hogy a magyar GDPI-t növeljék. Ki és milyen arányban járul hozzá a szektor fejlődéséhez. A kulturális csatorna vendégei voltak: Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és skype kapcsolatban Magyar Dániel az ELTE Innovációs Központjának igazgatója.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=aFkCmekFmPs&fbclid=IwAR1h0g1...
 

Megéri innovációban gondolkodni
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) közleménye szerint az egy alkalmazottra jutó bevétel alapján kimutatott különbség látványos: 36 százalék a szabadalmak, 21 százalék a védjegyek és 32 százalék a formatervezési minták esetében.
https://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/megeri-innovacioban-gondolkodni-2-3...
 

Innovatív palack design és a formatervezési mintaoltalom
Egy olyan egyszerű termék esetében is, mint egy palack, számtalan kreatív kialakítás és különleges forma jöhet szóba, amely tetszetőssé teszi azt a vásárlók szemében. A formatervezés jelentőségének szemléltetésére tökéletes példa egy egyszerű üdítős palack világszerte ismert dizájnja, amely kiemeli a terméket a piacon lévő versenytársak közül – hangsúlyozták az Origónak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakértői.
https://www.origo.hu/jog/20210216-origo-jog-szellemi-tulajdon-nemzeti-hi...
 

Erőteljesebben támogatnák az innovatív cégeket 
Az innovatív vállalkozások piacképességének, a piacra jutásuk esélyének erősítését célozza az az új együttműködés, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) kötött – az eseményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára jelentette be kedden.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/eroteljesebben-tamogatnak-az-innovativ-...
 

125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala — M5 TV csatorna – Librettó 2021. január 7-i adás
A kulturális híradó vendége volt a hivatal elnöke, Pomázi Gyula. Az interjú során beszélt az idén 125 éves évfordulóját ünneplő SZTNH-ról, történetéről és az elmúlt 125 év alatt keletkezett kulturális és ipartörténeti dokumentumok digitalizálásáról.

A Pomázi Gyulával készült interjú a médiaklikk oldalán az  alábbi linken  visszanézhető, az interjú 44 perc 21 másodpercnél kezdődik, időtartama 8 perc.
 

Jazzy Rádió – Millásreggeli 2020. december 15-i adása
Jövőre lesz 125 éves a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Ennek kapcsán kérdezték Pomázi Gyulát a hivatal elnökét, hogy mi történt ebben a 125 évben a kezdetektől máig, hogyan változott a hivatal profilja, mennyiben más most a működése és mennyire mások a kreatívak, az emberek, akik beadják a szellemi tulajdonukat, hogy azokat védelem alá helyezzék.
https://millasreggeli.hu/podcast/maszkos-bankolas-es-125-evnyi-kreativitas/
 

Klasszik Rádió - Klasszik Reggeli 2020. december 8-i adás
Jövőre lesz 125 éves hazánkban a szabadalmi jog, illetve annak története. Már eleink is felismerték, hogy  mennyire fontos a szellemi tulajdon levédetése, de hogy mennyire, hogyan és valójában mikor, ennek megválaszolásában segített Pomázi Gyula a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/klasszik-reggeli-20201208-pomazi-
 

Klasszik Rádió - Intermezzo 2020. november 18-i adása
Az SZTNH munkájáról, a szellemi tulajdon védelméről, a szerzői jogról és a hivatal történetéről és sok velük kapcsolatos érdekességről beszélt a  a Klasszik Rádió Intermezzo című műsorában az SZTNH két vezetője Dr. Lábody Péter és Dr. Legeza Dénes.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/intermezzo-2020.11.18.-labody-pet… 
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/intermezzo-2020.11.18.-legeza-den… 
 

Klasszik Rádió - Klasszik Reggeli 2020. november 17-i adása
"A gazdaság élmezőnyében teljesített a szoftver- és a kreatívipar."  E szektor fogalmáról, szerepéről, mibenlétéről, teljesítményéről, fejlődéséről beszélt Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke a Klasszik Rádió Reggeli című műsorában.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/klasszik-reggeli-20201117-pomazi-g...
 

Megmutatjuk, mennyivel járultak hozzá a magyar gazdasághoz a szerzői jogi ágazatok
A nemzetgazdaság egészéhez képest foglalkoztatásban és a munkajövedelemben növelték teljesítményüket a magyarországi szerzői jogi ágazatok – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2013 és 2018 közötti időszakot vizsgáló elemzéséből.
https://www.origo.hu/gazdasag/20201111-szerzoi-agazatok-sulya-a-gazdasag...
 

Adókedvezményt hozhat a k+f minősítés
A kutatás-fejlesztési pályázatoknál akár több tízmillió forint pluszforrást hozhat a vállalkozásoknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának minősítése – mondta a Világgazdaságnak Pomázi Gyula, a szervezet elnöke.
https://www.vg.hu/kkv/palyazati-forrodrot/adokedvezmenyt-hozhat-a-kf-min...
 

Infostart - A Paragrafus magazin 2020. október 22-i adása
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese a szervezet tevékenységéről beszélt az Inforádió Paragrafus című műsorában.
https://infostart.hu/inforadio/paragrafus/adasok/2020/10/22/a-paragrafus...
 

TrendFM – IP tudatos diákokat díjazott az SZTNH
Az öt legjobban kidolgozott startup tervet díjazta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az „Álmodtam egy startupot magamnak” című pályázatot a hivatal középiskolások számára írta ki azzal a céllal, hogy a diákok minél korábban találkozzanak a szellemitulajdon-védelem témakörével, és megismerjék, milyen problémát jelenthet, ha nem védetik le, amit kitaláltak.
https://trendfm.hu/cimlap/ip-tudatos-diakokat-dijazott-az-sztnh-14737
 

TrendFM – A csalók is alkalmazkodtak a pandémiához
Egyre több illegális gyógyszer, maszk és kézfertőtlenítő szer tarolja le a világ piacait.
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettesét, Pomázi Gyulát kérdezték a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről, illetve a NAV vámszakmai szakfőigazgatóját, Bakai Kristóf Péter pénzügyőrezredest.
Imre Lőrinc összeállítása az alábbi linken érhető el: https://trendfm.hu/cimlap/a-csalok-is-alkalmazkodtak-a-pandemiahoz-14682
 

M1 - Hiradó - Hamis maszkokat foglaltak le
Több millió hamis maszkot és és COVID-tesztet foglaltak le.
Tavasz végén és a nyár első felében több mint 3 és fél millió hamis maszkot, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítő folyadékot talált a NAV - ma árultak el részleteket a bő három hónappal ezelőtti akciókról. Több százezer autót, hajókat, vonatokat ellenőriztek - a csalók ugyanis gyorsan reagáltak a járványhelyzetre. És tömegével próbálták piacra dobni a rossz minőségű, olcsó, hamis termékeket.
https://www.youtube.com/watch?v=ZcWBikCI4pQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR...
 

Több millió hamis maszkot és COVID-tesztet foglaltak le Magyarországon a STOP akcióban
Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tobb-millio-hamis-maszkot-es-covid-tes...
 

Több millió hamis maszkot és COVID-tesztet foglalt le a NAV
Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP-akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
https://szegedma.hu/2020/10/tobb-millio-hamis-maszkot-es-covid-tesztet-f...
 

Megnyílt a 360 Design Budapest programsorozat kiállítása
Huszonnégy magyar és régiós dizájner mutatkozik be a 360 Design Budapest című kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Aulich utca 4-6. szám alatt.
https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/10/08/megnyilt-a-360-design-budapest...
 

Elstartolt a Budapest Design Week 2020
A Budapest Design Week idén hibrid formában jelentkezik, a mintegy 200 program egy része az online térben valósul meg, a fesztivál honlapján követhető lesz – mondta el Osvárt Judit, a rendezvény szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja a csütörtöki sajtómegnyitón Budapesten.
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/elstartolt...
 

Átadták a magyar formatervezési díjakat és a Design Management Díjat a nyitónapon
Október 1. és 11. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, amelynek programjai idén a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épülnek. Az eseménysorozat a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Az idén negyvenegy éves Magyar Formatervezési Díj a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet.
https://index.hu/belfold/2020/10/01/atadtak_a_magyar_formatervezesi_dija...

Nem csak terméket lehet eladni, sokat érnek a védett jogok is
Mi magyarok az innovációban jók vagyunk, viszont a piaci értékesítésben gyengébbek – mondta a Trend FM Nap Vendége című műsorában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.
https://trendfm.hu/cimlap/nem-csak-termeket-lehet-eladni-sokat-ernek-a-v...

Az egyetemi ötleteket is védeni kell
A Budapesti Műszaki Egyetemmel is együttműködik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az egyetem falain belül születő ötletek védelmében.
https://trendfm.hu/cimlap/az-egyetemi-otleteket-is-vedeni-kell-14582
 

Az ötletek hasznosítása a célja az SZTNH és a BME együttműködésének
A kutatási eredmények és az ötletek minél több rétű hasznosítása a célja annak az együttműködésnek, amelyet szerdán írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
https://www.innoteka.hu/hir/az_otletek_hasznositasa_a_celja_az_sztnh_es_...

ÉRTÉKKÉ TENNI A JÓ ÖTLETEKET
A magyar gazdaság szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, hogy az egyetemisták felismerjék a kutatásaikban és ötleteikben rejlő vagyont – mondta a Karc FM-en a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. 
https://karcfm.hu/2020/09/ertekke-tenni-a-jo-otleteket-hangolo-2020-09-23/

Összefogás a szellemi tulajdon védelmében
Az oktatást és kutatást érintő stratégiai megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/osszefogas-a-szellemi-tulajdon-vedelmeben-4558238/

TrendFM – A Nap Vendége - Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke
https://trendfm.hu/musor?musor=7703&adas=35543&fbclid=IwAR2KP1CXXMbPc0NO-49Bys2lYyVM-EPH2PVVpDkCOmeQ3k2FBF9caJLGz0c

Nyolcvanmillió forintból indulhat el négy innovatív magyar startup
Nyolcvanmillió forint értékű befektetési ajánlattal lezárult a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira válaszul indított Reload Hungary Inkubációs Program, így négy magyar startup elindulását segíti az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor – közölte a Startup Campus Inkubátor.
https://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/nyolcvanmillio-forintbol-indulhat-el-negy-innovativ-magyar-startup-3076610/?fbclid=IwAR10eag96XfFRh8odB4WE_PHaDhwPaUC69gAuNjsxXj2eyNf2Z8mkmpPiwI

Döbbenetesen sok milliárdot költünk hamisítványokra
Elárasztanak bennünket a hamisított termékek, amelyek megvásárlásával mi is milliók tragédiájához járulunk hozzá.
https://www.noklapja.hu/fontos/2020/09/01/sokat-koltunk-hamisitvanyokra/?fbclid=IwAR10eag96XfFRh8odB4WE_PHaDhwPaUC69gAuNjsxXj2eyNf2Z8mkmpPiwI

NEM ELÉG FELTALÁLNI, MEG IS KELL VÉDENI
Szinte mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy egy ötletéből egyszer találmány születik, a megvalósítás első lépcsőfokáig viszont már kevesen jutnak el. Szabadalmaztatni ugyanis azt lehet, ami kézzelfoghatóan létrejött, ez pedig nem kevés pénzt és energiát emészt fel. Így aki független feltalálóként, külső segítség nélkül vág bele, kudarcra van ítélve. Utánajártunk a szabadalmaztatás procedúrájának.
https://demokrata.hu/magyarorszag/nem-eleg-feltalalni-meg-is-kell-vedeni-280764/? bclid=IwAR0AUi4GvsM8AXH2UxmR3cx64MKaGyYAFJXD5r4udM8B_zf1kghgfxUuZuQ

Hibrid formában valósul meg az idei Budapest Design Week
Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amit a vírushelyzethez alkalmazkodva október 1-11. között hibrid formában rendeznek meg. A klasszikus helyszínek mellett az online térben is várhatók programok a koncepció szerint.
https://hypeandhyper.com/hibrid-formaban-valosul-meg-az-idei-budapest-design-week/?fbclid=IwAR0w0sCzFnNtR7AzVnlMuXK9U7Y1CeQBrd5RGNTyQjaHA32n-vAfRaWfvrA

Egy felmérés szerint a fiatalok negyede gyógyszernek véli az étrend-kiegészítőket
A magyar fiatalok közel kétharmada (66,2 százalék) fogyasztott már valamilyen étrend-kiegészítőt, ugyanakkor 23,6 százalékuknak problémát jelent megkülönböztetni őket a gyógyszerektől. A felmérés szerint több mint negyedük tévesen úgy véli, ezek a szerek gyógyító hatással bírnak – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a TÁRKI idei közös kutatásából.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200824-etrend-kiegeszitok-tanulmany.html?fbclid=IwAR0egW0CQ4XlO8cbDtTDQLK5qhYR0SA0GGpkBU-hFn_wVN-AeygzacUwn1g

Kossuth Rádió - A Hely: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának könyvtára
"Gondolta volna, hogy a modern hűtőgépet az Einstein – Szilárd Leó párosnak köszönhetjük? Hogy a legrégebbi, ma is élő védjegy az Odolé, és mellette ott az Apentáé és a Zwacké? De itt van a golyóstoll Bíró-féle szabadalma éppúgy, mint az előző thai uralkodó királyi esőkeltő technológiája a szuper szendvicshintő módszerrel. Az ember csak kapkodja a fejét Karinthy Frigyes felfújható földgömbje vagy testvére, Karinthy Emmi cserélhető fejű harisnyájának ötletére. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Frecskay János Könyvtárában több százezer – hol zseniális, hol vicces, hol meg egyszerűen nagyszerű találmány leírását, bejegyzését őrzik a törvény megszületése, azaz 125 év óta."
https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2020/08/10/a-hely-a-szellemi-tu...

Nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása
Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200810-maygar-borok-oltalmazasa-vedelme....

Innovációban jók, piaci értékesítésben rosszak vagyunk – Pomázi Gyula a Mandinernek
A magyarok jók az újítások feltalálásában, és a rendszerváltás óta megtanultunk mindenféle terméket gyártani. Ugyanakkor mindenki a multiknak szállít be, ezért a magyar cégek nem tanulták meg, hogyan lehet saját ötletből összerakni egy saját terméket, majd azt értékesíteni a piacon – vázolja a magyar innovációt megbéklyózó állapotot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. Hogyan lesz a szellemi tulajdonból vagyoni érték? Mely szektorokban van a legtöbb szabadalom? És: milyen újítását védette le anno Karinthy Frigyes? 
https://mandiner.hu/cikk/20200724_innovacioban_jok_piaci_ertekesitesben_...

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
ELVESZHETNEK A MAGYAR INNOVÁCIÓK
Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig, ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A hatóság vezetője azt is elmagyarázta, hogy az új, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép sorozatgyártása miként és mikor indulhat el.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...
 

A szabadalmakra is hatással van a járvány
Az első fél év végén több mint 33 ezer szabadalmi oltalom volt hatályban, a nemzeti védjegyek száma pedig meghaladta az 54 ezret. A bejelentési kedvet előbb felfelé húzta a járványhelyzet, majd visszaesés következett be.
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-szabadalmakra-is-hatassal-v...
 

Jelentős károkat okoz a hamisítás szerte az Európai Unióban
A tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el, a jogszerűen működő gyártókat pedig 83 milliárd euró veszteség éri – áll a Hamisítás Elleni Testület közleményében. 2013 és 17 között csaknem 700 ezer munkahely szűnt meg a nem eredeti áruk forgalmazása miatti bevételkiesés következtében. Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szerint mind hatékonyabb fellépésre, mind pedig fogyasztói szemléletformálásra szükség van a hamisítás visszaszorítása érdekében.

Rádió interjú a linken.
https://trendfm.hu/cimlap/nagyon-sok-penzt-gombolnak-le-a-hamisitok-14077
 

Milliókat bukhatnak a vállalkozások, ha nem védik le, amit kitaláltak
Eddig kihasználatlan lehetőségekre hívja fel a vállalkozások figyelmét új videójával a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az egykor szabadalmakért felelős hivatalban ma már nem csak a találmányokat, de az új applikációkat, designt, logókat, vagy akár filmeket, zeneszámokat is le lehet védeni. A közösségi médiában megjelent trendi, fiatalos videóval az SZTNH arra szeretne rávilágítani, hogy a kis- és középvállalkozások, startupok, vagy akár egyetemisták is bevételre tehetnek szert, ha levédetik újdonságaikat.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200528-vallalkozas-szemmelitulajdonunemz...
 

Milyen digitális tartalmakat használunk? 
A Jazzy Rádióban a május 7-i Happy Hours-ben Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke fejtette ki a kutatás eredményét és jelentőségét. 
http://jazzy.hu/ajanlo/milyen-digitalis-tartalmakat-hasznalunk-happy-hou...
 

Válságinkubátort indítanak Magyarországon a startupoknak
Reload Hungary néven indít globális startup inkubációs programot a HU.B platformszervezet, amely a megváltozott körülményekre reagáló és a gazdaság újraindítását ösztönző magyar innovatív ötleteket keres. A júniusban induló, 6 hetes virtuális programra bárki jelentkezhet a világ minden tájáról, akár középiskolás kortól. A 12 tagú platform, melynek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is tagja, az innovatív vállalkozások életúját az ötlettől a nemzetközi validációig támogatja, emellett 20 millió forintos befektetést is nyújt az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor jóvoltából.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200514/valsaginkubatort-inditanak-...
 

Ötödével nőtt a szabadalmi bejelentések száma a járvány hatására
"Nem is tudatosul a legtöbb magyar kis- és középvállalkozásban, ha kutatás-fejlesztési, innovációs munkát végeznek. Az még kevésbé, hogy ez szellemi tulajdon, ezért hatalmas piaci értéket is képviselhet. Márpedig ha a tulajdonos nem lép időben, a levédetlen szellemi tulajdonból gyakran más gazdagszik meg – hívta fel a figyelmet Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban."
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/otodevel-nott-a-szabadalmi-bejelentesek...
 

Idén is fontos üzenete van a szellemi tulajdon világnapjának
A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) vasárnap.
"A közleményben hangsúlyozták, hogy az idei év egyik legnagyobb kihívását a szellemi tulajdon területén is a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindításának támogatása jelenti."
https://www.origo.hu/itthon/20200426-a-szellemi-tulajdon-vilagnapjanak-u...
 

Világszínvonalú teljesítményeket ismert el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) pénteken az MTI-vel.
"A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMONR Csapdacsalád újdonságaiért."
https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/27/vilagszinvonalu-teljes...
 

A versenyelőny aranyszabály: meg kell védeni, ami a miénk!
A fejlődés csakis új ötletekkel, innovatív gondolkodású emberekkel működik. A globális világban pedig óriási a verseny, a versenyelőny megszerzése mindenkinél prioritást élvez. Azonban megfelelő védelem nélkül kiszolgáltatottá válik a feltaláló a konkurenciával szemben. Miképpen óvhatjuk meg tulajdonunkat a lopás ellen, hogyan kovácsoljunk előnyt az ötleteinkből? — Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökével beszélgettünk.
https://newtechnology.hu/a-versenyelony-aranyszabaly-meg-kell-vedeni-ami...
 

A szellemi tulajdon hasznosságát népszerűsítő pályázat indul középiskolásoknak;
pályázni április 30-ig lehet. A 2,5 millió forint összdíjazású pályázat célja, hogy minél korábban tudatosítsa a diákokban, hogy mennyire fontos vigyázni a szellemi tulajdonukra.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-kormany-azt-szeretne-hogy-a-magyar-fiatalok-a-jovo-nyertesei-legyenek-2-7826324/
 

Kalauz az árnyékos oldalhoz – Kötet jelent meg a magyarországi műtárgyhamisításról
Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a Műtárgyhamisítás magyar szemmel – Ocsút a búzától című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában.
https://papageno.hu/intermezzo/2020/02/kalauz-az-arnyekos-oldalhoz-kotet...

 
Az SZTNH új szolgáltatása is segíthet innovátor országgá válni
Az elmúlt hónapokban született döntések azt segítik, hogy Magyarország erős innovátor országgá váljon - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára kedden a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) tartott közös sajtótájékoztatón, Budapesten.
MTI
A szakterületi témakutatás szolgáltatás indításával segítséget adnak annak eldöntéséhez, hogy az adott témát milyen irányban érdemes fejleszteni.
Az SZTNH újabb szolgáltatását a beérkezett igények alapján indították az év elején, az eddigi visszajelzések kedvezőek. Az elnök kiemelte, érdemes megnézniük a kutató-fejlesztő, innovációt végzőknek, a kkv-knak, hogy a témáról, amelyet fejleszteni, kutatni szeretnének, milyen nemzetközi eredmények, adatok, publikációk vannak. A szolgáltatással abban is segítenek, hogy az érintettek megtalálják az újdonságot a kutatási, fejlesztési területükön.
https://www.origo.hu/gazdasag/20200218-magyarorszag-eros-innovator-orsza...

Visszaszorulóban a hazai kalózkodás
Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan. Az adatok szerint hazánkban a filmek és a zene esetében 30-30 százalékkal szorult vissza a kalózkodás – tájékoztatott Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.
https://www.origo.hu/techbazis/20200131-magyarorszag-kalozkodas-illegalis-letoltes.html

Minden tagállamra kiterjedő felmérést végzett 2017 és 2018-ban az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
A kreatív iparban megjelenő új üzleti modelleknek is köszönhető, hogy nem csak Magyarországon, de Európában is csökken a jogtalanul letöltött online tartalmak száma. Az M5 Híradónak adott interjújában erről is beszélt Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.
https://mediaklikk.hu/kulturalis-hirado-videok/video/2020/02/03/minden-tagallamra-kiterjedo-felmerest-vegzett-2017-es-2018-ban-az-europai-unio-szellemi-tulajdoni-hivatala

Interjú a Klasszik Reggeliben
Szellemi tulajdon, szerzői jog, szabadalmak, védjegyek és minden, ami egy reggeli műsorba belefér. Németh Gábor, az SZTNH innovációs és jogi elnökhelyettese a Klasszik Rádió „Klasszik Reggeli” című műsorában adott interjút.
https://hearthis.at/klasszikradio92.1/klasszik-reggeli-2020.01.21.-nemet-gabor-szellemi-tulajdon/