Magyar Formatervezési Díj 2016. évi díjazottjai

Termék kategória

WIA elektromos hajó modellcsalád

Fotó / Photo: KÉKESI Donát
Alkotó(k): SZÁSZ Zoltán, Aqwia Kft., dr. VISZKEI András, KLAUSZ Csaba, HARGITAI Csaba Gyártó: Aqwia Kft.
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:
A Wia elektromos hajó modellcsalád tízéves, csúcstechnológiát alkalmazó fejlesztés eredménye. A flotta egyes tagjai – méretosztálytól függően – különböző hajóépítési hagyományokat idéznek meg, a környezettudatos és energiahatékony megoldásokat használó termékegyüttes mégis egységes arculatú. A hajók formai megjelenése: klasszikus vonalvezetésű él-felület arányok, jellegzetes lágy oldalvonal, magasra vezetett orr, a hajók farán az árnyékoló felületek, testablakok grafikai megjelenése a hajók orrán, a belső terek felületeinek megjelenítése, az anyaghasználat, valamint a fedélzet elemeinek megjelenése az összes modellen egységes formanyelvet követ. A belső terek jellemzően magas minőségű fából, bőrből készülnek. A díjazásnál a bírálóbizottság a termékek friss, naprakész formája, kiváló minősége mellett az innovatív műszaki tartalomnak is köszönhető piacképességét is méltatta.

 

Ring Clock – a gyűrű, amely mutatja az időt

Fotó / Photo: ASM Fotóstúdió
Alkotó(k): SZIKSZAI Gusztáv, SOMOS Sándor Gyártó: Ring Clock Ltd
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:
A Ring Clock sikeres példája annak, miképpen válhat egy érdekes, izgalmas találmány több évnyi megfeszített munka eredményeképpen termékké. Ráadásul nem is akármilyen termékké… A működő, megvásárolható gyűrűóra megtartotta a kiindulási ötlet frissességét, ötletgazdagságát és kifinomult részletgazdagságát. Nagy precizitással, maximális igényességgel készült tárgy. A forma letisztult, elegáns és időtálló. A kijelzés és a működtetés legalább olyan kifinomult, mint az alapötlet. Ezt a magas színvonalat viszi tovább a csomagolás, a töltő és a grafikai arculat is. Minden részletében alaposan végiggondolt, igényes, világszínvonalú termék.

 

Hammer – moduláris csúzli és gumis íj

Fotó / Photo: SELJÁN Márk Endre
Alkotó(k): SELJÁN Márk Endre Gyártó: SimpleShot, Inc. Megrendelő: Nathan MASTERS
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:
Az íjászat hazánkban és szerte a világban egyaránt egyre népszerűbb. Sport- és vadászeszközként is sokan használják az íjat, az eszközök között intenzív piaci verseny zajlik. A díjazott pályamunka egyik legfontosabb értéke a modularitás: magas színvonalon oldja meg azt a feladatot, hogy a csúzli egyszerűen legyen átszerelhető íjjá. Technikai innováció a Hammer csúzli központi csomópont megoldása és a csomópont rögzítését végző zárókalapács. Hogy a rendeltetésszerű használat mellett a csomópont maximálisan biztosítva legyen, a záróelemre használat közben a kéz is ráfog. A felhasználók és a professzionális összehasonlító értékelések szerint is nemzetközileg élenjáró technikai-műszaki-ergonómiai megoldásokat integráló designról van szó, amely egyre határozottabban találja meg helyét a versengő megoldások piacán is.

 

Terv kategória

Tiszta Építészet – textil kollekció terv

Fotó / Photo: SALLAI Manó
Alkotó(k): HARMATI Hedvig Gyártó: Csendes és Csendes Kft.
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:
A Tiszta Építészet tervben az alkotói kutatás, a vizualitással és a technológiával való kísérletezés kiegyensúlyozott eredményekre jutott. A textília geometrikus rajzolatában kifinomult arányrendszer tükröződik, mindegyik anyagmintában más ritmusban térve vissza. A bizottság különösen értékelte a mintázat konzekvens kidolgozását, a geometrikus vonalrendszer iterációit, melyek a textíliák mindkét oldalán elegánsan kirajzolódnak.
Az anyag összetétele természetes, a kivitelezés minősége a minta beltérben való felhasználhatósága és a taktilitás szempontjából is kitűnő. Bízunk benne, hogy a díj segíti a kollekció versenyképes termékké fejlesztését.

 

Vizuális kommunikáció kategória

Magvető Kiadó logó és komplett arculat

Alkotó(k): FARKAS Anna Megrendelő: Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:  
A pályamű a Magvető Kiadó (a legnagyobb múltú magyar szépirodalmi könyvkiadó) logó- és arculattervezésre kiírt meghívásos pályázatának nyertes eredménye, melyet 2016 januárjában vezettek be. A pályázó a kiadó részére értékelvű, konzervatív könyvkiadási gyakorlatát és az új irodalmi jelenségekre való nyitottságát, a hazai és nemzetközi piacon betöltött magas presztízsét egyaránt kifejező arculatot tervezett. A tervezett logó – a korábbi, klasszikus betűs logót alapul véve – a név kezdő „m“ betűjének és a szóvégi „ő“ (mint kizárólag a magyar ábécében megtalálható, a tipográfiában csak hungarumlautnak nevezett) kettős ékezetének (˝) játékos egybeolvadásán alapul, létrehozva egy új karaktert. Az új arculat szem előtt tartja a folytonosságot, egyben kiváló példa a komplexitásra, a tartalommal töltött arculatra. A tervezési folyamat végén az elegancia és a letisztultság lett domináns, az emblémában az ember, a nyelv és a könyv szoros viszonya fogalmazódik meg.

 

Diákmunka kategória

Hősziklák Útja

Fotó / Photo: BOGNÁR Benedek
Alkotó(k): BOGNÁR Petra, DOBOS Bence László Gyártó: VPI Betonmanufaktúra , Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Leírás

A bírálóbizottság véleménye:
Az alkotói együttműködésben létrejött kísérleti és kutatási munka célja az idő szemléltetése a víz ásványianyag-tartalmából épülő, fürdő- és melegedő egységek évekig tartó képződési folyamatával. A munka Magyarország geotermikus helyzetével és az ország négyötöd részén megtalálható termálvíz felhasználási lehetőségeivel foglalkozik. A bizottság által nagyra tartott kutatási cél az volt, hogy minél szélesebb körben lehessen kihasználni a hő, a víz és sólerakódás pozitív tulajdonságait mind fiziológiai, mind élményszinten. Miközben a diák kategória természetszerűleg a bátor kísérletezések terepe lehet, a Hősziklák Útja ezek közül is kiemelkedik diszciplínákon (anyagkísérletek, (táj)építészet, tárgytervezés stb.) átívelő ambícióival és a megvalósítás minőségével. A bizottság fontosnak tartotta, hogy a projekt nemzetközi szinten is előremutató, nagyon igényes alkotás.